Anatol Șalaru: „Suntem captivi prin prezența armatei ruse în Transnistria”
EvZ: Dle ministru, ați devenit foarte mediatizat, pornind de la declarația că R. Moldova se află în pragul dispariției ca stat.
Anatol Șalaru: Statul există, dar este supus unor pericole foarte mari și unor amenințări iminente, iar unii au interpretat total diferit declarațiile mele. Alții chiar au vrut ca lumea să înțeleagă altceva din spusele mele.
EvZ: Cum de se întâmplă că doar miniștrii Apărării fac astfel de declarații? Și predecesorul Dvs., Viorel Cibotaru, afirma că R. Moldova este un cazinou în care se trișează deschis. Cine intră aici, iese gol-goluț. Și Dvs. ați afirmat că, din cauza instabilității la capitolul securitate, am putea ajunge captivii caracatiței rusești.
Anatol Șalaru: Într-o anumită măsură, chiar suntem captivi, prin prezența armatei ruse în Transnistria. Deși suntem stat neutru, care presupune multe lucruri, neutralitatea noastră nu a fost recunoscută de nicio structură internațională și de nicio țară. Ne-a fost impusă de Rusia, care nu respectă acest statut. Neutralitate înseamnă să nu ai niciun fel de pretenții față de nimeni și să respecți toate frontierele, să nu faci parte din blocuri militare, să nu susții pe nimeni, dar, în același timp, avem armată de ocupație pe teritoriul nostru.
EvZ:. Este vorba de acel armistițiu semnat între Snegur și Elțin? El nu poate fi anulat, modificat, completat?
Anatol Șalaru: Nu poate fi anulat, pentru că este în vigoare și aplicat. Situația de azi este consecința acestui armistițiu. Noi ne-am retras din Tighina, am cedat teritorii, am capitulat atunci. Cei care l-au semnat sunt, pur și simplu, trădători. Îmi pare rău că spun asta, dar unii care s-au declarat eroi atunci sunt niște trădători. Cei care au luptat au fost trădați de clasa politică de atunci, de conducerea țării care, atunci când a mers la Moscova și a servit șampanie cu Elțin și Smirnov, ne-a vândut. Am fost vânduți atunci.
EvZ: Nici măcar nu poate fi supus votului acest armistițiu?
Anatol Șalaru: Snegur a avut împuterniciri și l-a semnat.
EvZ: Și e pentru toată viața?
Anatol Șalaru: Da. Nu putem schimba ce a semnat Snegur, dar putem schimba situația de astăzi. Putem să ne impunem, să cerem de la Rusia să își retragă armata. Nu am făcut acest lucru. Nicio autoritate de la noi nu s-a impus, nici un Guvern nu a pus piciorul în prag. Singurul care a făcut-o a fost Mihai Ghimpu, când a fost președinte interimar. Au făcut-o partidele politice, dar nu Guvernul. Am mers întotdeauna cu ideea să nu-i supărăm pe ruși și acum am avut o indicație de la cineva că, haideți, poate negociem cu statutul armatei ruse din Transnistria, că poate câștigăm ceva.
Continuarea interviului poate fi citită aici.