Actualitate

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Revenirea în Republica Moldova a lui Renato Usatâi, pe numele căruia sunt deschise două dosare penale, complică peisajul politic de pe segmentul de stânga, consideră comentatorul Anatol Țăranu. El crede că Renato Usatâi vrea să-și regenereze partidul și să reprezinte interesele Rusiei.

„Apariția lui Usatâi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment, el apare ca un concurent al lui Igor Dodon, dar și al altor lideri politici de stânga. Din acest punct de vedere, Usatâi vine cumva să controleze influența rusească în Republica Moldova, dar într-un alt aspect. Având în vedere faptul că Usatâi are dosare penale în Federația Rusă, lucrurile devin foarte interesante. Pe de altă parte, blocul ACUM s-a angajat să nu facă alianțe cu un șir de partide, printre care și cel al lui Renato Usatâi. Acest lucru vorbește că actuala guvernare cumva va încerca să stăvilească ascensiunea lui Usatâi și a partidului său. Moscova, după anumită doză de pierderi pe care le-a suferit Dodon și partidul lui în opinia publică din R. Moldova, acum caută o altă sculă, care ar putea să compenseze acele pierderi cauzate de lovitură de imagine suferită de Dodon când a recunoscut că este finanțat de Moscova”, a spus Anatol Țăranu.

Revenirea lui Renato Usatâi are mai multe semne de întrebare, iar eliberarea lui este suspectă, consideră analistul politic, Ion Tăbârță:

„Această revenire poate fi pe cont propriu, o decizie a lui Renato Usatâi, care știm că este un politician cu un comportament mai exotic, dar poate fi o revenire coordonată cu anumite forțe de la Moscova. Un scop ar fi să creeze mai multe bruiaje pentru guvernarea europeană, poate fi o mișcare care să adune potențialul electorat pro-rus, care poate e dezamăgit de comportamentul PSRM și anume de această coaliție cu blocul ACUM. Vom vedea câte îi vor permite de autoritățile R. Moldova. Este suspectă această eliberare a lui și acest arest la domiciliu”, a precizat Ion Tăbârță.

Liderul PN, Renato Usatîi, a fost reținut duminică la intrarea în Republica Moldova, ulterior eliberat. El a anunțat că se întoarce în Republica Moldova, după ce Partidul Democrat s-a retras de la guvernare. Renato Usatâi s-a aflat la Moscova din 2016, iar la Chiș

https://radiochisinau.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *