Interviu

Anatol Ursu, membru al Blocului Unității Naționale: „Conducerea RM este cancerul societății moldovenești”

De obicei poate fi văzut la Marșurile Unirii, în fruntea coloanei, ținând în mână un megafon prin care scandează slogane unioniste. Am reușit să ne întâlnim, chiar dacă activistul este în criză de timp, fiind prins în organizarea Marii Adunări Naționale din 5 iulie.

– Ce-ar trebui să știe lumea despre Anatol Ursu?
– Lumea ar trebui să știe că el nu se va vinde niciodată pentru nici un fel de scopuri politice. Anatol Ursu a fost și va fi întotdeauna unionist. Tot ce contează pentru el este bunăstarea societății Republicii Moldova care poate fi atinsă doar prin unirea cu România.

Am absolvit o Facultate de Istorie și Relații Internaționale, am abandonat un master în Psihopedagogie pentru că am devenit prea implicat în procesul unionist, sunt designer grafic și cam atât.

– Am observat că preferi să mergi în fruntea coloanei la Marșurile Unirii…
– Am moștenit o voce puternică de la părinți. Acesta este primul criteriu care contează atunci când ești ales să mergi în fruntea coloanei, ca să dai tonul de la începutul până la sfârșitul marșului.

– Cine compune sloganele unioniste?
– Sloganele sunt preluate de la cei care au luptat pentru aceeași cauză în anii ‘90 și cei care au protestat în Piață la începutul anilor 2000 pentru limba română și istoria românilor. Sloganele mai noi sunt compuse de către membrii din cadrul organizației.

– Ai declarat acum o lună că Unirea va avea loc în doi ani. Chiar e posibil așa ceva?
– Este un pronostic pe care îl dau nu numai eu, ci și toți colegii mei, îl dau și economiștii, și politologii. E un termen real, pentru că R. Moldova merge de la o zi la alta din rău înspre mai rău, suntem în pragul unui colaps economic, la capitolul politic nici nu vreau să mă pronunț, este un dezastru, prin urmare va veni un moment când populația R. Moldova va conștientiza că Unirea cu România este singura cale de supraviețuire a populației de aici și acest moment va veni în doi, maximum trei ani. Este un pronostic în care cred și care este cu atât mai real, cu cât eu și colegii lucrăm activ în acest sens.

– Cum răspundeți celor care spun că Unirea înseamnă dispariția statului R. Moldova?
– Depinde ce înseamnă pentru ei statul. Pentru mine statul înseamnă cetățenii, plus teritoriul, și nicidecum conducerea lui. Noi avem trei milioane de sclavi ai celor 101 parlamentari, care au fotolii moi și miliarde furate. Când vine vorba de statul R. Moldova, pentru mine contează ce se întâmplă cu populația. În momentul în care Republica Moldova ajunge să se unească cu România, teritoriul nu dispare, doar devine parte a altui stat, populația nu dispare, doar atinge un trai mai bun, dispare doar conducerea, cancerul societății moldovenești. Prin urmare, dispariția statului înseamnă doar înlăturarea de la putere a celor care nu știu să facă altceva decât să fure.

– Cum vă descurcați fără George Simion?
– La nivel ideologic, la nivel de inspirație, George Simion a devenit un simbol atât în R. Moldova, cât și în Țară, dar la nivel organizatoric niciodată nu putem să spunem că George a fost cel care a tras toate sforile. Întotdeauna la Chișinău a existat cineva responsabil care s-a ocupat de aspecte organizatorice. Din contra, expulzarea lui a făcut ca cei care se implicau aici să fie și mai înverșunați George ne aduna, ne dădea avântul în aceasta luptă, ne alimenta dorința de implicare, dar la capitolul organizatoric suntem aceiași „Tinerii Moldovei”, doar că avem activități mai mari, pentru că suntem mai mulți deja. Expulzarea lui George va deveni istorie, pentru că s-a produs ilegal, s-a încălcat Codul Procedural. El va avea câștig de cauză la instanțele naționale sau la CEDO. Cazul acesta va deveni o altă pagină de intimidări în istoria mișcării unioniste din R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *