Internațional

(Anchetă jurnalistică) Bulgaria vinde ARME de zeci de milioane de dolari în zone de RĂZBOI din Asia

Conform acestei surse, Bulgaria vinde arme de zeci de milioane de dolari către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și SUA. Dar ulterior, “multe dintre ele iau calea războiului din Siria”.

Mass-media bulgară a remarcat acest fenomen începând din octombrie 2014. În acea perioadă, “avioane Boeing 747 Jumbo Jet cu înscrisul Saudi Arabian Cargo începuseră să aterizeze pe aeroportul din capitala Bulgariei, Sofia”.

Situația a părut suspectă, întrucât “niciun avion de marfă saudit nu mai aterizase aici în ultimii 20 de ani”, a explicat Stephan Gagov, un fotoreporter specializat în imagini de aeronave.

Au fost observate două aterizări ale unor astfel de aeronave la sfârșitul lui octombrie, una în noiembrie și patru în decembrie 2014, apoi câte una în martie și mai 2015.

Avioanele decolau de la Jeddah, aterizau și încărcau marfa la Sofia, de unde se întorceau și aterizau în orașul saudit Tabuk, situat la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Iordania, Fiecare avion prelua din Bulgaria între 60 și 80 de tone de marfă, încărcată în lăzi.

După ce zborurile din Arabia Saudită au încetat, au început să sosească avioane de marfă de la Abu Dhabi. Aeronave Airbus A330F și Boeing 777F cu sigla Etihad Cargo au aterizat la Sofia de șase ori de la sfârșitul lui iunie 2015 până în octombrie 2015. Cel mai recent, pe 19 octombrie, un Airbus 330F al Etihad Cargo a zburat de la Abu Dhabi către orașul bulgăresc Burgas, iar de acolo spre baza militară Al Dhafra, aflată la sud de capitala Emiratelor Arabe Unite.

Autoritățile din Arabia Saudită, EAU și Bulgaria nu au dezvăluit conținutul acestor transporturi. Însă Rețeaua Balcanică de Jurnalism de Investigație (Balkan Investigative Reporting Network — BIRN) susține că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au achiziționat mari cantități de arme și muniții din Bulgaria în ultimii doi ani. Acestea sunt “aproape sigur destinate forțelor pe care țările respective le sprijină în războiul din Siria, cu posibilitatea ca o parte să ajungă și în Yemen”.

Potrivit unui document ONU, Bulgaria ar fi exportat spre Arabia Saudită, în anul 2014, mitraliere ușoare și tunuri antitanc fără recul SPG-9.

Raportul anual asupra exporturilor militare ale Bulgariei, publicat în august 2015, arată că guvernul a aprobat vânzări de muniție și echipament militar către Arabia Saudită în valoare de peste 85 de milioane de euro în anul 2014. Până la sfârșitul anului 2015 se adăugaseră tranzacții de aproape 29 de milioane de euro. De asemenea, guvernul de la Sofia a aprobat în 2015 și vânzarea de arme către Emiratele Arabe Unite.

Bulgaria produce și are în stoc mai ales arme de tip sovietic. Analiștii spun că este foarte puțin probabil ca Arabia Saudită sau EAU să le cumpere pentru propriile forțe militare, care folosesc armament modern de producție occidentală. De aceea, este mai plauzibil ca aceste arme să fie achiziționate pentru forțele locale pe care le sprijină în Siria și Yemen, unde armele de tip sovietic sunt larg folosite.

Ben Moores, analist principal la compania de consultanță militară IHS Janes, a confirmat că asemenea arme sunt destinate probabil Siriei și Yemenului. Armata saudită utilizează mitraliere ușoare de fabricație belgiană și nu folosește tunuri SPG-9, a explicat el.

“Acest tip de armă e foarte puțin probabil să fie utilizat de către armata saudită, dar este extrem de folosit în Yemen, în Irak și în Siria”, a spus el.

Pe de altă parte, chiar și Statele Unite “au achiziționat armament din Bulgaria, în cadrul unui program de 500 de milioane de dolari destinat instruirii și echipării forțelor opoziției siriene, acum abandonat”, spun jurnaliștii de investigație bulgari.

Arme bulgărești sunt folosite în Siria, unde peste 250.000 de persoane au fost ucise și mai mult de 11 milioane au fost nevoite să-și părăsească țara de la izbucnirea războiului, în anul 2011.

O afacere mai profitabilă decât contrabanda cu droguri

Jurnaliștii bulgari au avut o întâlnire și cu un dealer de armament, pe care îl prezintă sub numele (fictiv) Nikolay Nikolov. Acesta a lucrat în traficul cu arme timp de 25 de ani și susține că în această afacere “fiecare își primește partea lui”, inclusiv oficialii din guvern și intermediarii. “Comisioanele sunt de câteva ori mai mari decât valoarea tranzacției. Dacă ceva costă 10 milioane, prețul final este 35 de milioane”.

Nikolov spune că Bulgaria vinde foarte mult armament din vechile stocuri. “Vârful exporturilor de arme a fost în timpul războaielor din Iugoslavia. O grămadă de arme au fost exportate în Serbia și Albania. Pe atunci aveam stocuri care valorau miliarde, acum avem doar câteva sute de milioane”.

Valoarea oficială a exporturilor industriei militare ale Bulgariei era în 2006 de 111 milioane de euro în 2006, dar a atins, în 2014, 403 milioane de euro.

“Este o afacere mai profitabilă decât contrabanda cu droguri”, spune Nikolov.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *