Social

Andrei, soldat român-ucrainean care luptă cu tricolorul României pe piept: „S-a înrolat voluntar ca să-ți apere țara, Ucraina. Luptă și pentru România”

Activistul brasovean Radu Hossu a mers in Ucraina unde l-a intalnit pe Andrei, un ucrainean de etnie romana care lupta cu steagul Romaniei pe piept impotriva invadatorilor rusi.

„Am trecut in Ucraina pe la vama Sighet ca sa fiu alaturi de un soldat roman-ucrainean. (…) Sunt acum aproape de linia frontului. Acum langa mine e Andrei, roman. Ucrainean. Care voluntar s-a inrolat in armata ca sa-si apere tara. Ucraina. Asta este firesc”, a relatat Hossu, marti.

Miercuri, el a prezentat si o fotografie a lui Andrei.

„El este Andrei. El e ucrainean. Se simte (si) roman. Lupta pentru Ucraina. Lupta pentru viitor. Lupta si pentru Romania. Slava Ukraini!”, a scris Hossu pe Facebook.

Hossu a intalnit mai multi romani in Ucraina.

Andrei Marga spune ca granitele Ucrainei sunt ‘nefiresti’, insemnand ca ar trebui sa ne dea si noua parti care au facut parte candva din Romania Mare. Prin partile alea de Ucraina, Solotvino de exemplu, care s-ar traduce Slatina, sunt multi vorbitori de romana. Auzi mai multa romana decat ucraineana.

De exemplu, Matuse’ Marie, la peste 50 de ani, unde am depozitat ajutoarele umanitare stranse de voi. Matuse’ Marie vorbeste exact ca la mine in Ardeal. Se considera ucraineanca, ii sustine pe baieti in razboi. Romania este pentru ea o tara vecina. Romania inseamna Uniunea Europeana si o sansa pentru tineri, dar la fel inseamna si Ungaria pentru ea si Slovacia.

Un alt exemplu e Andreea, din Bila Tservka sau Biserica Alba. Are 22 de ani, vorbeste limba romana literara. Fara accent. Ca in Brasov, de exemplu. Ea ne-a ajutat 12 ore in depozit. Pentru ea, la fel, Romania o oportunitate economica, dar nu ‘tara mama’.

Nefiresc este ca fostul Ministru al Educatiei este istoric si ca nu intelege un lucru simplu: granitele acceptate international, ratificate, fac parte din ceea ce moi denumim generic, reguli. Ca sunt norme, legi, tratate, ele toate vin constructia civilizatiei noastre si fara ele ar fi anarhie si haos.

Ele vin dintr-un contract intre parti. In cazul de fata, contractul a fost pacea de dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, unde uniunea sovietica a considerat ca acele locuri ii apartin si noi fiind pierzatori, a trebuit sa acceptam. Asa s-a parafat. Asa a fost ‘contractul’. Asa a ramas regula.

Nefiresc mai este ca profesorul* de istorie Andrei Marga a ajuns sa fie ministru. Da, asta e nefiresc.

*Profesorii sunt educatori, sunt cei care construiesc urmatoarele generatii. Andrei Marga doar a pus umarul la distrugerea generatiilor tinere cat timp a fost ministru”, a explicat Radu Hossu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Adevărul nu e numai alb sau negru, are mult nuanțe de gri.
  Unele din ele, ar suna cam așa – dacă Ucraina va mai dori să intre în UE și să facă parte din lumea civilizată ce respectă reguli:
  – la terminarea acestui război Ucraina să adopte o declarație în parlament prin care condamnă pactul ribentrop-molotov și oferă tuturor țărilor care au pierdut populație și teritoriu compensații negociate cu fiecare din țările în cauză (poate exista restituire in integrum dacă se va dori)
  – dacă în urma negocierilor Ucraina rămâne cu ce e furat de sovietici de la România se poate negocia la sânge pentru drepturile românilor din Ucraina, cu condiționalități multiple pentru Ucraina
  Altă nuanță de gri e faptul că Andrei Marga ar fi câștigat respectul multor români dacă spunea TOT adevărul și nu numai ceea ce repetă la nesfârșit propaganda rusă: România a piedut în favoarea Ucrainei Bucovina de N și Ținutul Herței dar și sudul Basarabiei, despre care a uitat să pomenească (probabil fiindcă face parte din visurl umed rusesc numit novorassia).
  Și, în altă ordine de idei, da Andrei face ceea ce e normal și firesc – luptă cu dușmanul comun al civilizației europene, dușman numit rassia.
  Iar vrăjeala că acum românii din teritoriile furate se simt ucrainieni nu ține băi ziaristule. Câți din români au fost vreodată întrebați dacă vor în cccp??? Una e ceea ce a reușit să prostească propaganda și alta e ceea ce vor și simt oamenii.

  1. Burebista, intr-o lume normala ceea ce zici tu are logica, clar. Am sentimentul ca imediat dupa terminarea razboiului Ucraina se va inchide ca un arici, nu vor vrea sa auda de negocieri pe principiul reparatiilor asa-zis morale fata de tarile care au avut de suferit din ww2. Noi, romanii, nu avem politicieni cu cohones, sa fim sinceri, dar avem noroc totusi, vor tipa ungurii si pentru noi. Il vad pe Aurescu ca singurul capabil sa obtina ceva, asta, daca Ucraina chiar vrea in UE, indiferent ca-i teriroriu sau drepturi pt. romanii dun teritoriile ocupate. In opinia mea profesorul Marga s-a comportat normal, restul sunt anormali, ma includ si pe mine aici.

 2. ANDREI e român, cretinule de Radu Hossu ! Ai mai publicat niște mizerii pe FB despre românii din Transcarpatia, dín Bucovina de Nord, cum că nu au treabă cu România, că nu o consideră Patria-mamă. Ba o considerú, b…le ! Puie vouă de mrogresiștii, oameni noi !

  1. Dar de fapt acum văd, că aceleași tâmpenii le spui aici. Doar că pe FB nu era vorba și de Andrei și nici de poza asta. Ungurii din ROi sunt ungurii, dar românii din Ucraina sunt ucrainieni: fu…ți mor..i mă-.i de nemernic !

 3. Unde ești TU, Țepeș , doamne…. JOS EMINESCU ! Scoateti Eminescu din cultura română ! Afara cu el ! Nu le place nici rușilor, nici ucrainienilor, nici evreilor, nici ungurilor ….Aici nu au fost nici daci , nici romani ! NU A FOST NIMIC ! Aici au fost mereu si mereu oameni fără țară si fără minte.Si universitati care scot pe bandă rulantă oameni precum acest studinte-n drept si publicist . Care va sa zică si dă si luptă c a la pașopt si sti neicusorule ,apoi ….PAC LA RAZBOIUL…. Sau la TIMPUL ? Probabil , ca sti neicusorule , mi se impleticeste la limbă si la minte !! HALAL SA VA FIE !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *