Animalele de companie suferă la fel ca oamenii când e caniculă. Care sunt sfaturile medicilor veterinari
Animalele suferă la fel de mult ca oamenii atunci când apare canicula, iar stăpânii trebuie să înveţe să îi protejeze cât mai mult, pentru a nu avea de suferit. Cel mai mare efort este pentru inimă, iar în cazul câinilor insolaţia poate să fie fatală.
„Pentru animalele de companie casa este cel mai bun remediu dacă afară sunt temperaturi ridicate. Trebuie să ţinem cont de un aspect extrem de important, dacă ieşim cu câinele la plimbare şi observăm că este obosit este bine să mergem imediat acasă şi să îl lăsăm să se liniştească şi să se concentreze pe reglarea temperaturii corporale. În perioada de caniculă trebuie plimbat doar pe la umbră, iar înainte de a pleca de acasă este bine ca stăpânii să aibă la ei apă. Vara şi câinele, şi pisica pot suferi de insolaţii sau de arsuri ale pielii“, a precizat Antonia Bică, medic veterinar.
Cum evităm hipotermia?
Câinii cu blanã lungã trebuiesc neapãrat tunşi pe timpul verii, însã trebuie sã fie lãsatã o parte din blanã pentru protecţie. În cazul patrupezilor cu blanã scurtã, trebuie ca stãpânii sã ştie cã trebuie ţinuţi doar la umbrã, pentru a evitia hipotermia. „În momentul în care câinele are ochii roşii, saliveazã sau îşi pierde cunoştinţa este bine sã mergeţi imediat la un medic veterinar. Pentru a scãdea temperatura animalului este bine sã îi puneţi cârpe ude pe suprafaţa pielii, dupã ce a fost întins într-o camerã rãcoroasã. Cel mai probabil în astfel de situaţii suferă de hipotermie“, a mai spus Antonia Bicã, medic veterinar.
Medicii veterinari au mai pecizat cã în momentul în care animalele suferã de insolaţie prezintã o stare de slabiciune, sunt obosite, apar semne respiratorii, semne cardiace, semne digestive. „Hidratarea animalului este foarte importantã, iar vara putem optam pentru mâncarea umedã pentru ca are o digestibilitate mai bună şi are un conţinut ridicat de apã care aduce hidratare organismului“, a mai declarat Antonia Bicã, medic veterinar.
Pe timpul verii este foarte importantã şi igena corporalã, iar riscul de a contacta paraziţii este foarte mare. Este indicat ca stãpânii sã le aplice animalelor soluţii speciale pentru a le putea proteja mult mai bine.