Femeia

Anul 2012 – anul femeilor

Ele vor fi cele responsabile cu aducerea păcii în lume şi cu punerea familiei în prim-plan, lucruri pierdute cât timp bărbaţii au fost cei de la putere… O statistică a laureaţilor Premiului Nobel arată că, în primii 11 ani ai acestui secol, patru femei au câştigat premiul în medicină comparativ cu şase femei în cei peste 100 de ani de când acest premiu a fost lansat. Începând cu anul 2000, trei femei au câştigat premiul în literatură, din cele 12 în total. Iar cinci femei, dintre care trei în acest an, au obţinut în secolul 21 Premiul Nobel pentru Pace.

În situaţia când bărbaţii analizează strategii şi organizează mese rotunde pentru a lua o decizie bazată „pe valori şi principii”, femeile sunt cele care oferă soluţii eficiente care pot fi atinse parcurgând paşi concreţi. Dar să nu credeţi că în 2012 nu va începe o nouă eră a feminismului – va fi perioada când femeile în sfârşit vor spune clar şi răspicat ce-şi doresc, ce aşteptări au de la guverne, de la familiile lor.

În acest an, am fost martora unor dovezi clare a influenţei pe care femeile o pot avea în societate. Cu multă voinţă şi curaj, femei care nu au agendele pline de împachetări cu alge şi sesiuni de cumpărături au reuşit să îmbunătăţească situaţia din localităţile lor. Astfel, unii elevi au văzut pentru prima dată un spectacol de teatru adevărat, nişte oameni de la sudul Moldovei se mândresc azi cu o staţie de autobuz recent renovată, iar într-o altă localitate femeile au colectat fonduri pentru procurarea aparatelor de diagnosticare primară pentru punctul medical sătesc. Anul 2012 sună bine pentru femei, iniţiativele frumoase şi schimbările abia încep!

psihologie@timpul.md

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *