Actualitate

Anul acesta preţul unui metru ster de lemne de foc va costa între 450 şi 550 de lei

Directorul general al Agenţiei „Moldsilva”, Ion Cebanu, a declarat că în curând încep tăierile din semestrul patru, volum ce urmează să asigure necesarul de masă lemnoasă de foc. 

Ion Cebanu a menţionat că, deşi mai există întreprinderi silvice, cum ar fi cele din Chişinău, Edineţ, care mai au lemn de foc, majoritatea au epuizat stocurile. Potrivit lui, acest lucru este specific şi pentru anii precedenţi, în condţiile în care se apropie sezonul rece. „Tăierile au loc organizat – fiecare întreprindere silvică îşi face o planificare, ulterior acestea sunt verificate la noi la agenţie, după care încă o verificare se mai face la Inspectoratul Ecologic, iar de la 1 octombrie încep tăierile”, a notat Ion Cebanu.

Directorul „Moldsilva” a declarat că de la o întreprindere la alta, preţul pentru un metru ster de lemne de foc variază între 450 şi 550 de lei. Oamenii sunt îndemnaţi să procure masa lemnoasă direct de la întreprinderile silvice, pentru a evita adaosurile la preţ pe care le pun comercianţii de lemne care nu au nicio tangenţă cu agenţia. De asemenea, Ion Cebanu a îndemnat populaţia să ceară neapărat bonul de casă sau factura atunci când merg să procure lemnul de la întreprinderile silvice.

Întrebat dacă există careva facilităţi la procurarea lemnului de foc pentru persoanele defavorizate, Ion Cebanu a menţionat că fiecare întreprindere din teritoriu, în funcție de posibilităţile economice, poate să prevadă prin consiliul de administraţie anumite facilităţi.

Volumul masei lemnoase de foc care urmează a fi tăiat în semestrul patru se estimează la 173,6 mii de metri steri, pe când volumul anual este de 3-4 ori mai mare. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *