Social

Apă la robinete în mai multe sate din țară

Pe timp de vară, în unele sate, localnicii ajung să prețuiască apa mai mult ca orice. Satul Japca din raionul Florești, este una din localitățile care se confruntă cu această problemă. În fiecare vară o parte din fântâni seacă, iar în altele scade nivelul apei, sătenii fiind nevoiți să care apă de la distanțe considerabile. Pentru a rezolva această problemă se planifică instalarea unui apeduct care va fi alimentat de izvoarele din apropierea localității. 

Primarul satului Japca, Tudor Galben ne-a informat că a fost semnat un acord de colaborare cu organizația austriacă „Concordia”. Aceasta oferă suma de 100 mii lei pentru implementarea unui proiect privind aprovizionarea cu apă potabilă a localității. Locuitorii care vor dori să se conecteze la apeduct vor trebui să achite suma de 1500 de lei. Ulterior, consumatorii vor plăti doar apa consumată. Până în prezent s-au înscris 85 de familii care-și doresc apă la robinete. Ei spun că acest proiect le va ușura viața și nu vor mai avea probleme cu accesul la apă pe timp de vară.

Urmează a fi efectuate un șir de expertize pentru a stabili dacă apa ce urmează să ajungă la consumatori corespunde tuturor normelor sanitare. Lucrările de organizare a rețelei au început de câteva săptămâni. Până acum s-au instalat 500 m de țeavă.

Problema aprovizionării cu apă potabilă există în mai multe sate din țară. Reprezentanți de la Unitatea de Implementare a Proiectelor de Apă și Canalizare ne-au informat că în ultima perioadă se elaborează tot mai multe proiecte menite să îmbunătățească situația accesului la apă. Un proiect pilot în acest sens, finanțat de Banca Mondială, a fost realizat în satul Corjova, raionul Criuleni. Proiecte asemănătoare au fost inițiate și în alte sate din țară. În prezent, în nouă localități din R. Moldova, precum Năvârneț – Fălești, Sănătăuca – Șoldănești, Zahorna – Florești, Pârâta și Dubăsarii Vechi – Criuleni, Văleni și Colibași – Cahul, Sărata Nouă și Beștemac – Leova, se lucrează la construcția apeductelor. Proiectele sunt finanțate de Banca Mondială.

Un proiect de succes în această direcție a fost implementat anul trecut. Proiectul „12 mii de cetăţeni aprovizionaţi cu apă potabilă în 12 localităţi” a făcut posibilă aprovizionarea cu apă potabilă a 12 localități din raionul Ungheni.

Majoritatea dintre conectări sunt posibile datorită granturilor obținute de la investitorii străini și a autorităților locale care își asumă o parte din cheltuieli.

Dorin Galben 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *