Economie

Apartament la Paris pentru câțiva ari de pământ

Dezvoltarea unor proiecte de infrastructură mari este împiedicată de regulă de probleme funciare, deoarece o bună parte din terenurile unde urmează să aibă loc lucrări de construcție aparțin unor persoane fizice. Regulamentul cu privire la modul de atribuire, modificare a destinației și schimbul terenurilor, aprobat în 2007, prevede în acest caz un schimb de terenuri sau despăgubirea proprietarului de către stat. În cazul în care deținătorul de teren respinge oferta statului, părțile ajung în instanța de judecată. Din acest motiv, multe proiecte durează mai mult decât sunt planificate inițial. 

Suprafața portului din Giurgiulești poate fi dublă

Portul Internațional Liber Giurgiulești trebuie să se dezvolte, conform proiectului aprobat de guvern, pe o suprafață de 120 ha. Până acum, compania „Danube Logistics”, cea care operează cu portul, a valorificat 55 ha și urmează să primească prin concesiune de la stat alte 65 ha. Procedura decurge anevoios pentru că oamenii din satul Giurgiulești vor să-și vândă cât mai avantajos terenurile agricole din vecinătatea imediată a portului. Directorul interimar al Institutului de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului (IPOT), Vasile Manolache, spune că proprietarii de teren vor să fie despăgubiți pentru terenurile care vor avea destinație industrială, nu agricolă. „Le-am propus, în schimb, loturi de pământ în localități unde statul are proprietăți. Nu au acceptat. Ei vor să fie despăgubiți ca pentru un teren destinat unor construcții, ceea ce nicidecum nu poate să se întâmple”, a precizat Vasile Manolache. El a adăugat că sumele cerute de proprietarii loturilor lor de pământ ajung până la 90 mii de euro. „Pentru suprafețe de 42-63 ari, ei au cerut 50-90 mii de euro. Unii au solicitat un apartament la Paris sau un apartament cu trei camere în Chișinău. Argumentele lor însă nu sunt convingătoare”, a mai adăugat oficialul, precizând că negocierile continuă cu proprietarii de terenuri din Giurgiulești.

Fostul primar al satului Cotul Morii, cercetat pentru abuz de putere

Potrivit funcționarilor de la Agenția Relații Funciare și Cadastru al R. Moldova, în țară există sute de cazuri problematice de expropriere a terenurilor. Printre cele mai dificile se numără cel din satul Cotul Morii, reconstruit după inundațiile din vara lui 2010. Primarul de atunci al satului, Mihai Merzincul, a cumpărat 9,3 ha de teren, în momentul când se construiau case pentru sinistrați, iar când a început exproprierea terenurilor în toamna lui 2011, acesta nu a vrut să le cedeze. „Avem 127 de persoane care au murit 10-20 de ani în urmă și nu au moștenitori. Din 120 ha pe care este construit satul Cotul Morii-Sărăteni, 9.31 ha sunt ai lui Merzincul, ex-primarul, 7,39 ha ale lui Vlad Melnic, un antreprenor, și 16 ha ale decedaților. În total, peste 30 ha sunt o problemă”, a comunicat Lucia Guștiuc, primarul de Cotul Morii. Pe terenurile respective au fost construite deja case în care locuiesc oameni, chiar dacă proprietarii acestora se află în litigiu cu autoritățile centrale sau locale. Fostul primar Mihai Merzincul este cercetat pentru abuz de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. El însă nu consideră că ar fi comis o încălcare. „Eu am avut două magazine inundate, statul nu mi-a dat un bănuț și am vrut să-mi consolidez niște terenuri ca să mă ocup de agricultura”, a spus fostul primar. El afirmă că nu ar fi cerut bani pentru teren, ci doar două loturi pe care să-și construiască magazinele pierdute. Autoritățile centrale nu ar fi răspuns cerințelor sale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *