Apatrizii şi visul moldovenesc
Pe mine asta m-a dus cu gândul direct la oamenii care încă plătesc sume usturătoare pentru a ieşi ilegal din Moldova ca să ajungă, cei mai mulţi, în Italia. Nu puţini mi-au povestit aventurile lor de pe anevoiosul drum spre Italia, acolo unde nu-i aşteptau câinii cu colaci în coadă.
Suma cerută de ghizii ilegali spre Italia e de la 4000 euro în sus şi nu ai nicio garanţie. Dacă te-au prins undeva pe drum – nu doar că rămâi cu buza umflată, dar mai treci şi pe la puşcărie. Multe graniţe se trec prin locuri neumblate, păduri şi munţi – şi dacă nu te ţin picioarele rişti să fii abandonat. Aşa era să fie lăsată o bătrânică moldoveancă, din istoriile unui antonean (şi el plecat a nu ştiu câta oară în Italia), dacă fugarii nu se ofereau s-o care în braţe, pentru că-şi fracturase un picior.
Ce ţară e aia din care fugi rupând pământul? Ce îl face pe un pensionar să-şi abandoneze casa şi să fugă prin locuri neumblate, neavând vreo promisiune? Pe timp de pace. Fug cei tineri, fug bătrânii, fuge – cine poate. Şi nu doar cei fără studii, fug şi licenţiaţii, fug profesorii şi doctorii. Se destramă familiile din cauză că e plecat un părinte. Şi chiar dacă, atunci când se întoarce cineva înapoi, promite că nu va mai pleca niciodată, până la urmă majoritatea celor care au fugit o dată vor fugi din nou, până se vor hotărî şi nu se vor mai întoarce în Moldova.
Moldova care are cimitirele părăginite din cauză că n-are cine le îngriji, ale cărei sate au străzile pustii, în care tot mai rar se nasc copii.
Aşa că stau şi mă gândesc că un cetăţean al R. Moldova n-are mai multe drepturi decât un apatrid. Un apatrid nu votează, dar câtă lume mai votează în Moldova?
Pe un apatrid nu-l poţi expulza, aşa că dacă a ajuns în Italia, el va avea drepturi egale cu italienii – nu cu moldovenii. Şi atunci ce ne oferă cetăţenia moldovenească?
În Moldova locuiesc 2073 de apatrizi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!