Actualitate

Aproape 100 de mii de moldoveni din diaspora s-au înregistrat să voteze pe 11 iulie. CEC promite că vor fi suficiente secții

Totuși, potrivit ministrului interimar al Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, astăzi a fost expediat un plan CEC-ului pentru a decide asupra organizării și deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării în ziua alegerilor parlamentare anticipate, iar CEC urmează să analizeze recomandările făcute de MAEIE.

La rândul său, președintele CEC, Dorin Cimil a menționat că, după ce se va încheia perioada de înregistrare prealabilă, Comisia urmează să decidă, în baza numărului final al cetățenilor moldoveni, înregistrați prealabil peste hotare. Termenul de înregistrare prealabilă a cetățenilor din diasporă expiră mâine, 26 mai.

Totodată, Ciocoi a precizat că, MAEIE pledează pentru deschiderea unui număr mai mare peste hotarele țării, însă decizia finală aparține CEC-ului.

Președintele CEC a mai afirmat că, decizia finală privind numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în ziua alegerilor din 11 iulie curent va fi luată după examinarea înregistrărilor prealabilă, precum și a situației din cadrul scrutinului electoral precedent, când diaspora s-a mobilizat și s-a prezentat la urnele de vot într-un număr foarte mare, fapt ce a dus la aglomerarea unor secții de votare și epuizarea buletinelor de vot înainte ca să-și poată exercita dreptul la vot toți alegătorii.

Astfel, Dorin Cimil notează că se examinează oportunitatea pentru a fi oferite unor secții de votare 5 mii de buletine de vot, deși MAEIE s-a expus împotriva acestei inițiative, pentru că îngreunează munca angajaților electorali, duce la epuizarea acestora, iar în consecință poate duce la limitarea atenției și productivității acestora.

Amintim că, la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020 au fost deschise 139 de secții de votare peste hotarele țării. Stabilirea secțiilor de votare în diasporă se decide în baza numărului moldovenilor înregistrați prealabil, precum și a celor, care și-au exprimat dreptul la vot la ultimul scrutin.

Până în prezent, 93 de mii de moldoveni s-au înregistrat prealabil, comparativ cu scrutinul electoral din toamna anului trecut – 60 de mii.

https://realitatea.md 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.