Internațional

Aproape 2.000 de procese penale au fost deschise pentru insultarea lui Erdogan

În Turcia, insultarea președintelui constituie infracțiune, pasibilă cu o pedeapsă de până la patru ani de închisoare, dar, anterior, legea a fost doar rar invocată. Criticii îl acuză pe Erdogan de intoleranță și spun că el se folosește de lege pentru a reprima disidența.

Printre cei care sunt judecați pentru insultarea lui Erdogan se află jurnaliști, caricaturiști, academicieni și chiar copii de școală.

”Ministerul Justiției a aprobat ca 1.845 de dosare de acuzații de insultă la adresa lui Erdogan să meargă mai departe”, a declarat Bozdag, răspunzând unor întrebări în parlament. ”Îmi este imposibil să citesc insultele la adresa președintelui nostru. Încep să roșesc”, a afirmat Bozdag, care face parte din partidul de guvernământ AKP, de sorginte islamistă.

Reuters amintește că, luna trecută, un turc și-a denunțat soția pentru că l-a insultat pe Erdogan. Acesta este primul caz cunoscut în care cineva se confruntă cu o acțiune în justiție pentru comentarii despre Erdogan făcute în particular, în locuința proprie.

Erdogan a devenit președinte în 2014, după ce a fost prim-ministru mai mult de un deceniu. Acum, el încearcă să modifice Constituția Turciei pentru a spori puterile președintelui, până în prezent cu un rol în mare măsură ceremonial.  

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *