Afaceri

Aproape 80 milioane de lei proveniți din remitențe, investiți în afaceri

Acesta este bilanțul proiectului pilot de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, lansat acum doi ani, cu scopul de a consolida mediul de afaceri și de a-i încuraja pe migranți să facă investiții în țară.
 
Proiectul pilot planificat pentru anii 2010-2012 a atras mulți moldoveni. Statisticile Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) arată că, în acești doi ani, peste 4500 de migranți și rude ai acestora au beneficiat de consultanță privind mediul investițional, iar peste 300 de persoane au fost instruite în domeniu. În cadrul programului, în doi ani au fost instruite 336 de persoane în domeniul antreprenorial. „Nu sunt importanți doar banii, dar trebuie să poți să îi gestionezi. Dacă nu ai competențe, afacerea poate să se ruineze și peste jumătate de an, iar aceste instruiri minimizează riscurile în afaceri”, consideră Iulia Iabanji, director ODIMM.

Potrivit ei, pe parcursul desfășurării proiectului au fost efectuate investiții de peste 76,2 milioane lei, dintre care 22 milioane lei reprezintă grantul oferit de Guvern. „Programul de stat a atras în economie remitențe în valoare de peste 70 milioane lei, bani care nu au mers în consum, dar au fost investiți în producere, în afaceri. Fiecare leu oferit în cadrul proiectului a atras investiții de trei lei din partea migranților și rudelor acestora. Rezultatele sunt mai bune decât ne-am așteptat. Iar aceste 124 de proiecte investiționale o să fie ca un bun exemplu și pentru ceilalți care mai stăteau pe gânduri”, a declarat pentru TIMPUL Iulia Iabanji.

Conform spuselor dnei Iabanji, în cadrul programului s-au bucurat de prioritate inovațiile și afacerile menite să dezvolte mediul rural. „Ne-am concentrat mai puțin pe agricultura pură, și mai mult pe producere. Sunt zone în care o noutate reprezintă utilizarea sistemelor de irigare prin picurare. S-a pus accentul pe producere, pe prelucrare, pe tehnologii, pe acordarea de servicii care sunt necesare localității. În zona rurală am acordat mai multe granturi pentru că trebuie să dezvoltăm zona rurală. Aproape toate proiectele au fost bune, dar noi am ales din 230 doar 124, în limita bugetului disponibil pe care l-am avut”, a subliniat directorul ODIMM.

Mijloacele băneşti preconizate a fi investite provin din munca desfăşurată de către migranţii din 29 de state diferite, ponderea majoră fiind a celor din Italia – 49%, urmată de Rusia cu 10%, restul având originea în alte 27 de state din UE, CSI, SUA, Africa şi Coreea de Sud.
Autoritățile planifică să extindă proiectul „PARE 1+1” pentru anul viitor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *