ActualitateExterne

Armenia consideră că strămutarea etnicilor armeni din Nagorno-Karabah este epurare etnică

Ministerul armean al Afacerilor Externe a caracterizat strămutarea armenilor din Nagorno-Karabah ca fiind o epurare etnică.

Ministerul armean de Externe s-a referit la strămutarea armenilor din Nagorno-Karabah din luna septembrie 2023. Declarația MAE al Armeniei a fost postată pe site-ul instituţiei, preluat de Rador Radio România.

Ministerul armean de Externe a reamintit că, la 19 septembrie anul trecut, în urma unui atac militar lansat de Azerbaidjan asupra regiunii, peste 115.000 de armeni din Nagorno-Karabah au fost forțați să-și părăsească casele în doar câteva zile.

“Această strămutare forțată, care a devenit ultima etapă a politicii de epurare etnică, s-a produs în timpul desfăşurării Sesiunii Adunării Generale a ONU, când întreaga comunitate internațională discuta din nou despre necesitatea rezolvării pașnice a conflictelor, a instaurării stabilității și dezvoltării, condamnând folosirea forței, precum și încălcările flagrante ale normelor de drept internațional și ale drepturilor omului în diferite zone ale lumii”, a subliniat Ministerul de Externe armean.

În ultimul an, Guvernul armean a întreprins demersurile necesare pentru a răspunde nevoilor imediate și pe termen mediu ale cetățenilor strămutați în interiorul ţării, precum și pentru a dezvolta programele necesare pe termen lung, a adăugat ministerul.

Săptămâna viitoare, discuțiile la nivel înalt despre situația din Caucazul de Sud vor debuta la Adunarea Generală a ONU de la New York. La 10 septembrie, prim-ministrul armean, Nikol Paşinian, a declarat că autorităţile de la Erevan și Baku au convenit asupra a 13 articole și asupra prefaței proiectului acordului de pace armeano-azer.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *