Carte

„Arta covoarelor vechi românești basarabene” de Gheorghe Mardare va fi lansată astăzi la Chișinău

„Încă din secolele XV-XVII Europa se pomeneşte inundată de covoarele orientale. Conform opiniei majorităţii specialiştilor, la baza decorului acestora se află o cultură străveche, nomadă. S-a făcut aşa că, pe parcursul secolelor, covoarele orientale au devenit chiar o estetică a ambientului european. În aceste condiţii, involuntar se pune problema dacă însăşi Europa a mai păstrat pe undeva propria-i tradiţie ornamentală, atât de bogat prezentă în străvechea cultură a neoliticului şi eneoliticului european. Şi chiar dacă această tradiţie s-a păstrat pe undeva, am fi foarte curioși să aflăm cam ce prezintă ea, această tradiţie, atât sub aspect estetic, cât şi sub aspect conceptual-filozofic.

Se pare că un răspuns surprinzător şi destul de adecvat la această întrebare şi la multe altele, fără anumite aşteptări preconcepute, l-am sesizat în cele două decenii de studiu asupra decorului enigmaticelor şi practic necunoscutelor încă în Europa covoare vechi româneşti basarabene. Concluzia este că Europa nu-şi cunoaşte încă pe deplin propriile valori istorice spirituale şi e foarte posibil ca această carte să acopere cel puțin una din petele albe existente încă în istoria spiritualităţii româneşti şi europene”, a menționat Gheorghe Mardare. 

Alături de autor vor participa Varvara Buzilă, etnograf, Vladimir Bulat, critic arte plastice, Eleonora Brigalda, doctor în studiul artelor, Lucia Domenti-Boldescu, artist-decorator în goblen și  moderatorul evenimentul va fi Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier. 

Evenimentul va avea loc la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare, nr.126).

Gheorghe Mardare s-a născut la 1 mai 1946 în Miclești, Criuleni, iar în prezent este stabilit în Germania. Gheroghe Mardare este plastician, critic și cercetător de arte, pedagog.

1994 – 1996. Colaborator științific și șef al Sectorului de artă decorativă, arhitectură și design al Institutului de Istoria și Teoria Artei a Academiei de Științe din Rep. Moldova.

1991, martie – susținerea tezei de doctorat cu Aspecte de bază a morfologiei stilistice a decorului ornamental din covoarele vechi românești basarabene (Sec. XVIII – încep. sec. XX) .

1980 – licențiat al facultății de Istoria și Teoria Artelor Plastice a Academiei de Arte din Sankt- Petesburg. Tema de licențiere: Operele monumentale ale sculptorului contemporan italian Giacomo Manzu. (Evoluția concepției stilistice).
1980- 1993. Lector superior și docent la Universitatea de Arte Plastice și la Universitatea Pedagogică I.Creangă din or.Chișinău.
1977 – 1983. Profesor de Istoria artelor plastice , pictura și desen la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din or. Chișinău.
1972 – 1975. Colaborator științific inferior la Muzeul Național de Arte Plastice.

TIMPUL.MD 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *