Carte

„Arta covoarelor vechi românești basarabene” de Gheorghe Mardare va fi lansată astăzi la Chișinău

„Încă din secolele XV-XVII Europa se pomeneşte inundată de covoarele orientale. Conform opiniei majorităţii specialiştilor, la baza decorului acestora se află o cultură străveche, nomadă. S-a făcut aşa că, pe parcursul secolelor, covoarele orientale au devenit chiar o estetică a ambientului european. În aceste condiţii, involuntar se pune problema dacă însăşi Europa a mai păstrat pe undeva propria-i tradiţie ornamentală, atât de bogat prezentă în străvechea cultură a neoliticului şi eneoliticului european. Şi chiar dacă această tradiţie s-a păstrat pe undeva, am fi foarte curioși să aflăm cam ce prezintă ea, această tradiţie, atât sub aspect estetic, cât şi sub aspect conceptual-filozofic.

Se pare că un răspuns surprinzător şi destul de adecvat la această întrebare şi la multe altele, fără anumite aşteptări preconcepute, l-am sesizat în cele două decenii de studiu asupra decorului enigmaticelor şi practic necunoscutelor încă în Europa covoare vechi româneşti basarabene. Concluzia este că Europa nu-şi cunoaşte încă pe deplin propriile valori istorice spirituale şi e foarte posibil ca această carte să acopere cel puțin una din petele albe existente încă în istoria spiritualităţii româneşti şi europene”, a menționat Gheorghe Mardare. 

Alături de autor vor participa Varvara Buzilă, etnograf, Vladimir Bulat, critic arte plastice, Eleonora Brigalda, doctor în studiul artelor, Lucia Domenti-Boldescu, artist-decorator în goblen și  moderatorul evenimentul va fi Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier. 

Evenimentul va avea loc la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare, nr.126).

Gheorghe Mardare s-a născut la 1 mai 1946 în Miclești, Criuleni, iar în prezent este stabilit în Germania. Gheroghe Mardare este plastician, critic și cercetător de arte, pedagog.

1994 – 1996. Colaborator științific și șef al Sectorului de artă decorativă, arhitectură și design al Institutului de Istoria și Teoria Artei a Academiei de Științe din Rep. Moldova.

1991, martie – susținerea tezei de doctorat cu Aspecte de bază a morfologiei stilistice a decorului ornamental din covoarele vechi românești basarabene (Sec. XVIII – încep. sec. XX) .

1980 – licențiat al facultății de Istoria și Teoria Artelor Plastice a Academiei de Arte din Sankt- Petesburg. Tema de licențiere: Operele monumentale ale sculptorului contemporan italian Giacomo Manzu. (Evoluția concepției stilistice).
1980- 1993. Lector superior și docent la Universitatea de Arte Plastice și la Universitatea Pedagogică I.Creangă din or.Chișinău.
1977 – 1983. Profesor de Istoria artelor plastice , pictura și desen la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din or. Chișinău.
1972 – 1975. Colaborator științific inferior la Muzeul Național de Arte Plastice.

TIMPUL.MD 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *