Internațional

Asasinatele și tentativele de asasinate politice comise de serviciul secret rus au un impact direct asupra securității interne a UE

Parlamentul European susţine, într-o rezoluție adoptată joi în termeni extrem de duri, că otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi face parte dintr-un „efort sistematic menit să reducă la tăcere vocea acestuia și a altor dizidenți” și cere UE „să înăsprească sancțiunile existente împotriva Rusiei”.

„Regimul din Rusia recurge sistematic la asasinate politice și otrăvire, vizându-i deliberat pe membrii opoziției”, se arată în expunerea rezoluției fără caracter obligatoriu, unde apar și alte exemple de opozanți împotriva cărora au fost comise atacuri: Anna Politkovskaia, Boris Nemțov, Serghei Protazanov, Vladimir Kara-Murza.

Asasinatele și tentativele de asasinate politice comise de serviciul secret rus au un impact direct asupra securității interne a UE, se mai arată în rezoluție.

De asemenea, europarlamentarii argumentează că „agentul neurotoxic Noviciok este un instrument dezvoltat și disponibil numai pentru structurile militare și serviciile secrete din Rusia”.

Mai mult, aleșii europeni arată că „mijloacele de informare în masă rusești controlate de stat încearcă să nege responsabilitatea autorităților ruse în tentativa de asasinare a lui Aleksei Navalnîi, difuzând informații false și deturnând atenția publicului de la încălcările continue ale democrației, ale statului de drept, ale libertăților fundamentale și ale drepturilor omului în Federația Rusă”.

După expunerea de motive, rezoluția enumeră măsurile cerute de Parlamentul European.

„Întrucât Parlamentul European a ajuns oficial la concluzia că Rusia nu mai poate fi considerată un „partener strategic”, aceasta și în contextul politicii sale externe antagoniste, care include intervenții militare și ocuparea ilegală a unor țări terțe, condamnă cu fermitate tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi și își exprimă deosebita îngrijorare cu privire la utilizarea repetată a unor agenți chimici neurotoxici împotriva cetățenilor ruși”, se arată în textul rezoluției.

Parlamentul European subliniază că ”tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi a făcut parte dintr-un efort sistematic menit să reducă la tăcere vocea acestuia și a altor dizidenți, să descurajeze expunerea în continuare a corupției grave din cadrul regimului și să descurajeze opoziția politică din țară în general”.

De asemenea, PE „reiterează faptul că cazul lui Alexei Navalnîi nu este decât un element al unei politici mai ample a Rusiei, care se axează pe politici interne de opresiune și pe acțiuni de agresiune la nivel mondial, propagarea instabilității și a haosului, restabilirea sferei sale de influență și dominație și subminarea ordinii internaționale bazate pe norme”.

Eurodeputații „solicită insistent Federației Ruse să abordeze de urgență chestiunile ridicate de comunitatea internațională și să furnizeze informații imediate și complete către OIAC privind programul său Noviciok”.

În consecință, PE „solicită ca UE să stabilească cât mai curând posibil o listă de măsuri restrictive ambițioase față de Rusia și să înăsprească sancțiunile existente împotriva Rusiei”.

O altă măsură propusă este reiterarea „poziției anterioare de a opri proiectul Nord Stream 2”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *