Actualitate

Asociația Națională a Restaurantelor și a Locurilor de Agrement i-a solicitat Executivului măsuri pentru relansarea economică a sectorului HoReCa

De asemenea, reprezentanții HoReCa cer compensare a 20% din pierderile suportate în 2020, cota zero la impozitul reinvestit începând cu anul 2020 și totodată, reducerea cotei TVA până la 5% pentru HoReCa. 

„Criza forței de muncă din țară deja arată indicatori alarmanți, iar predicțiile în acest sens nu sunt deloc motivatoare. Este cert că fără intervenția statului sărăcim țara și mai mult de oameni și potențial de dezvoltare”, este spus în solicitarea semnată de Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și a Locurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi. 
Printre măsurile solicitate se mai numără unele ce țin de vârsta angajaților din sector. 
 
Astfel, Asociația cere eliminarea primei de asigurare medicală pentru studenții angajați, care sunt deja asigurați de stat, subvenționarea taxelor și impozitelor aferente salariului, achitate de angajații ce au mai puțin de 25 de ani, precum și eliminarea taxelor pentru salariul minim al angajaților cu vârsta de peste 25 de ani. 
Potrivit Asociației, aceste măsuri au drept scop menținerea forței de muncă acasă, îndeosebi a tinerilor, potrivit infotag.md
                                                           
„Pe parcursul anului 2020, sectorul HoReCa a fost primul lovit și cel mai neajutorat. 
Odată cu sistarea activităților economice în primăvara 2020, angajații din HoReCa, circa 50.000 de familii au rămas fără surse de existență, neavând vreun suport din partea Guvernului.
 Agenții economici au căzut în capcana îndatorărilor, în timp ce măsurile de suport propuse de Guvernul Republicii Moldova erau inutile, întrucât nu răspundeau necesităților sectorului HoReCa de atunci pentru depășirea greutăților apărute”, se mai spune în solicitarea Asociației Naționale a Restaurantelor și a Locurilor de Agrement. 
Pe lângă implementarea măsurilor, reprezentanții HoReCa au cerut, de asemenea, organizarea în cel mai apropiat timp a unei întrevederi comune cu prim-ministra Natalia Gavrilița.
Activitatea restaurantelor, barurilor și cafenelelor a fost sistată la 16 martie 2020 și reluată trei luni mai târziu, însă cu o multitudine de restricții care au continuat să fie aplicate și în 2021. 
Reprezentanții HoReCa au făcut apel în mai multe rânduri la Guvernul țării, solicitând sprijin și menționând că o mare parte din afaceri riscă să dea faliment.

Sursa: infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *