Actualitate

Astăzi a fost marcată Ziua Internațională în Sprijinul Victimelor Torturii

Participanții la maraton, membri ai diferitor organizații neguvernamentale din Moldova, dar și persoane care consideră tortura o gravă încălcare a drepturilor omului, au alergat în jurul lacului din Valea Morilor, pentru a-și exprima, în acest mod, solidaritatea cu victimele și supraviețuitorii torturii și relelor tratamente, din toate țările lumii. Acțiunile se desfășoară în cadrul campaniei globale STOP TORTURA, desfășurată de Amnesty International.

Până în acest moment, activismul civic și implicarea a sute de mii de persoane din toată lumea în această campanie, a contribuit la soluționarea mai multor cazuri de tortură.

Amnesty International intenționează să colecteze în acest an circa un milion de semnături, pentru a pune presiuni asupra guvernelor represive, ca să stopeze torturia și relele tratamente.

În acest an maratonul se focusează pe 5 cazuri particulare de tortură și rele tratamente, dar și pe problemele de sistem din mai multe țări ale lumii, unde tortura persistă și ia proporții sistemice.

Anterior mai mult de 2 milioane de persoane din toată lumea au cerut guvernelor să stopeze tortura și relele tratamente – din Argentina până în Australia; din Maroc și până în Moldova; din Polonia și până în Filipine.

Și aceste presiuni au produs schimbări. Acuzațiile false aduse Claudiei Medina din Mexico au fost retrase după ce guvernul a primit peste 300 000 de scrisori de la persoane din toată lumea; milioane de persoane au întreprins diverse acțiuni întru susținerea lui Raif Badawi din Arabia Saudită, care a fost biciuit pentru că a postat pe blogul său critici contra guvernului. Deși se află încă în detenție, el nu a mai fost biciuit. La insistența a mii de persoane din toată lumea, poliția filipineză a pornit investigația în cazul torturii lui Jerryme Corre.

Astăzi, participanții la maraton, și-au arătat solidaritatea cu supraviețuitorii actelor de tortură, și în mod particular cu Moses din Nigeria, Wafae și Oussama din Maroc, Dave din Filipine, precum și cu toate persoanele din toate colțurile lumii care au fost cândva victimele unor acte de tortură.

Acest maraton este organizat pentru al doilea an consecutiv. În 2014, în cadrul maratonului, au participat persoane din peste 50 de țări.

Sursa: Amnesty International 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *