Sănătate

Atenție la căpușe!

Căpușele sunt insecte parazite înrudite cu păianjenii, care se hrănesc cu sânge și pot răspândi viruși, iar mușcătura lor provoacă infecții rezistente la antibiotice. Cel mai înalt risc de a întâlni căpușele sunt în zonele umede, cu iarbă înaltă.

În parcurile din orașe, câinii și pisicile sunt țintele lor sigure, care le pot aduce și în casele noastre. Dacă ieșiți la o plimbare în natură în zone unde există pericolul să întâlniți căpușe, cel mai bine ar fi să purtați șosete înalte și încălțăminte închisă pe picior. O altă recomandare vine să aplici ulei de levănțică puternic parfumat pe glezne și pe gambe, deoarece aroma acesteia îndepărtează insectele. La fel de eficient este și uleiul de mentă, mai ales pentru copiii mici, care este posibil să fie alergici la parfumul de lavandă.

Nu lăsa-ți copiii să se joace direct pe iarbă, ar fi indicat să luați câteva pături și să amenajați un spațiu protejat de căpușe și păianjeni.

Căpușele își înfig capul sub piele, dar corpul mic și negricios, rotund ca o boabă de mac, rămâne afară. În jurul mușcăturii, pielea se înroșește și, uneori, apar mâncărimi. Din păcate, mușcătura de căpușă nu doare, de aceea nu poate fi depistată din primele secunde. În cazul în care ați fost mușcat, nu vă grăbiți să îndepărtați insecta cu degetele, deoarece veți rupe corpul, dar capul ei va rămâne în piele. Grăbiți-vă spre casă sau spre cel mai apropiat cabinet medical, unde căpușa poate fi extrasă în întregime cu o pensetă. Dezinfectați locul cu soluție specială și consultați imediat un medic, dacă locul mușcăturii se infectează ulterior.

Tratament împotriva căpușelor

1. Daca s-a prins o căpușă și aveți în casă untură, acoperiți-o complet cu untura solida și după doua-trei minute, căpușa se sufoca și se desprinde deoarece untura nu permite să treacă nici un strop de oxigen.

2. Daca aveți tinctură de iod, îmbibați foarte bine un tampon de vată în tinctura și țineți pe căpușă câteva minute și ea se va desprinde. Atenție, nu folosiți iod simplu, ci numai tinctură ! Daca căpușa este adânc prinsă în piele, repetați operațiunea.

3. Cu o bucată de tifon bine înmuiat în acetonă se tamponează insecta și în câteva minute cade singură. Se dezinfectează bine cu iod și se spală bine mâinile cu apă și săpun.

În orice caz, trebuie să vă adresați medicului pentru că aceste insecte parazite transmit infecții și boli greu de depistat.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *