Sănătate

Atenție la excesul alimentar de sărbători

În ajunul Crăciunului și Revelionului, după o lungă perioadă de postit, gospodinele pregătesc cele mai gustoase bucate pentru oaspeți. Totuși, consumul necumpătat de mâncare, după perioada de restricție alimentară, este o adevărată amenințare pentru sănătate. Indigestia, durerile abdominale, pancreatita acută sunt simptomele imediate ale exceselor alimentare care produc un disconfort accentuat.
 
Sarmalele, răciturile, câteva feluri de salam și cașcaval, salatele cu maioneză sau smântână și carnea preferată pregătită la cuptor sunt o provocare pentru alimentație. Dulciurile și plăcintele, la fel, nu pot lipsi de pe o masă festivă. Iar fără băuturile carbogazoase, masa de sărbătoare nu este plină.

Medicii recomandă, însă, să fiți atenți la alimentele pe care le consumați de sărbători. Cele mai frecvente efecte ale excesului alimentar de sărbători sunt kilogramele acumulate, creșterea colesterolului și a glicemiei, tulburări grave ale sistemului digestiv. Mai mult decât atât, mesele festive copioase cresc semnificativ riscul producerii unui atac cardiac, unei crize biliare sau apariției unei stări periculoase de amețeală.

Cum să mâncăm sănătos de sărbători

Pentru a evita problemele digestive trebuie să ținem cont de niște sfaturi. Majoritatea preparatelor tradiționale de sărbători sunt hipercalorice. Medicii recomandă ca mâncarea să fie servită în porții mici. Deși tentația de a mânca din toate felurile de bucate pregătite special de sărbători este foarte mare, e important să se respecte o ordine în care se consumă alimentele. Nutriționiștii recomandă mai întâi să fie servite proteinele (a căror digestie durează mai mult), urmate de carbohidrați și, în final, salatele.

Este necesar să se evite asocierea de alimente bogate în proteine (carnea, laptele, ouăle) cu alimentele bogate în carbohidrați (cartofi, paste făinoase, fasole). Astfel, dacă, de exemplu, se alege friptura de carne de porc, aceasta nu trebuie să fie asociată cu o garnitură de cartofi (bogați în amidon), ci mai degrabă cu o salată de varză.

Medicii recomandă ca pe mesele copioase să fie o varietate de fructe și legume. Anume ele conțin fibre care vor ajuta la digestie și vor induce rapid senzația de sațietate. În acest fel, abuzul alimentar va fi mai puțin periculos.

Celor care preferă mâncărurile picante medicii le recomandă să se abțină de la consumul acestora. Mâncărurile picante stimulează secreția de acid gastric, ceea ce poate cauza iritarea tractului intestinal. Ardeiul iute, piperul, usturoiul, cuișoarele, muștarul, ketchup-ul pot fi înlocuite cu ierburi aromatice și condimente ca pătrunjelul, mărarul, busuiocul, menta sau rozmarinul.

Lichidele sunt importante în această perioadă

Odată cu scăderea temperaturilor, oamenii nu mai simt nevoia de a consuma la fel de multe lichide precum vara, iar în timpul sărbătorilor, chiar și cercetările arată, se consumă mai mult alcool decât în mod obișnuit. Alcoolul are un puternic efect diuretic, care duce la deshidratare. Așadar, este necesar să fie echilibrat consumul de băuturi alcoolice, cu apă suficientă pentru a preveni deshidratarea.

Pentru o bună digestie a alimentelor, se recomandă de a lua preventiv o pastilă care conține suplimente de enzime digestive. Totuși, în cazul în care nu ați luat pastila înainte de masă, se indică un medicament antiacid, care absoarbe acidul stomacal în exces.

După masă este indicat să se facă puţină mişcare. Un sfert de oră este numai bun pentru a îndepărta disconfortul gastric care începe să se instaleze, după atâtea feluri de mâncare. Circulaţia sanguină este stimulată, mişcările intestinale se accelerează, iar respiraţia devine mai uşoară. Cea mai mare greşeală este opțiunea întinderii „puţin“ în pat.

După masa copioasă de sărbătoare, naturiştii recomandă un ceai din plante (mentă, romaniță sau alte ierburi) care stimulează digestia și uşurează stomacul, fără să permită acumularea de gaze în intestine. Infuzia de ghimbir sau sucul de lămâie sunt ideale pentru a combate indigestia. Apa este medicamentul natural care ajută corpul să elimine toxinele şi să refacă echilibrul din organism, pe care alcoolul îl deshidratează.

Totuși, pentru a nu distruge atmosfera de sărbătoare cu interdicțiile alimentare, nutriționiștii recomandă să se ia în calcul atât acele bucate care nu dăunează sănătății sau chiar ajută, cât și obiceiurile de iarnă precum colindatul, uratul, cât și sporturile de iarnă, care impun multă mișcare. Nu în ultimul rând, sărbătorile înseamnă reuniuni de familie, așadar, savurați aceste momente frumoase! Sărbători fericite!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *