Social

Automobilele cu motor electric și cele hibrid sunt tot mai populare în Republica Moldova

Automobilele cu motor electric și cele hibrid sunt tot mai populare în Republica Moldova, în ultimii doi ani, numărul acestora crescând considerabil. Potrivit Registrului de stat al transporturilor, în anul 2023 au fost înmatriculate primar 25136 de automobile, dintre care 611 sunt cu motorul electric, iar 4471 cu motor tip hibrid (comparativ cu anul 2018, când au fost înmatriculate primar doar 42 de auto electrice și 3497 auto hibrid), transmite MOLDPRES cu referire la Agenția Servicii Publice (ASP).

Potrivit ASP, instituţia a susţinut şi a avizat pozitiv o serie de prevederi legislative cu privire la promovarea autovehiculelor electrice în Republica Moldova. „În scurt timp, urmează a fi puse în circulație noi plăci de înmatriculare pentru vehiculele electrice (fond de culoare albă și simboluri de culoare verde)”, a precizat sursa citată.

De asemenea, la importul autovehiculelor cu motorizări hibride statul a stabilit taxe cu reduceri: fără încărcare de la priză se aplică reducere de 25% faţă de cota de acciz pentru maşinile non-hibride din aceeaşi categorie, iar pentru vehiculele cu motorizări plug-in hibride cu încărcare de la priză se aplică reducere de 50% faţă de cota de acciz pentru maşinile non-hibride din aceeaşi categorie. Pentru vehiculele cu propulsie electrică se aplică reducere de 100% la cota de acciz, ea fiind 0 indiferent de vârsta automobilului electric importat.

Anual, pe data de 22 septembrie, din inițiativa Comisiei Europene, se sărbătorește Ziua Internațională Fără Mașini, promovând alternative pentru mijloacele de transport nepoluante. Studiile arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a aerului, care afectează sănătatea oamenilor și contribuie la efectul încălzirii globale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *