Social

Autoprezentarea. Asiguraţi-vă că prezentaţi interes

Aceasta vă motivează şi vă ambiţionează să realizaţi lucruri şi mai frumoase. Însă, uneori conjunctura face ca un mic incident să vă şifoneze imaginea. De aceea, încă de la primul contact cu o persoană trebuie să vă asiguraţi că prezentaţi interes. 

Bunele maniere cer ca, într-o societate, un domn mai în vârstă să se autoprezinte unuia mai tânăr. Dar ca să evite o situație incomodă – tăcerea prelungită -, un tânăr se poate prezenta unui domn sau unei doamne mai în vârstă, dar fără să-i întindă primul mâna.

În viața profesională, ca și în cea publică (la școală, de exemplu), autoprezentarea se impune într-o mulțime de situații. De exemplu, atunci când intraţi într-o sală unde nu sunteţi cunoscut, este politicos să vă autoprezentați grupului căruia v-aţi alăturat.

Nu este manierat să vă autointitulați „doamnă”, „domn”, „domnișoară”.

Cum vă autoprezentaţi?

Întotdeauna veţi începe cu o formulă magică: „Permiteți-mi să mă prezint, sunt Ion Brânză”. În cazul în care vă aflaţi într-un birou veţi spune: „Sunt Emilia Crăciun, aş avea plăcere să discut cu domnul Şaptefraţi. Mulţumesc”.

Domniţele şi domnişorii nu-și vor spune numai numele mic (Maximilian, Delia, Cristian), ci își vor rosti ambele nume, de exemplu: Delia Andronache.

Aceste reguli nu pot fi aplicate, însă, în cazul celor adulți, cărora vă veţi adresa cu numele de familie, spre exemplu: „Doamna Ionescu” şi nu „Doamna Aurelia”.

Un mod elegant de autoprezentare este cel în care îți spui doar prenumele și numele, fără a menţiona calități, merite și alte lucruri care ar însemna laude de prisos și în contradicție cu bunele maniere.

ATENŢIE!

Aşa da – Maria Popescu;
Aşa nu – Popescu Maria.

În toate timpurile, oamenii au avut tendinţa de a se opune legilor de politeţe, deoarece la prima vedere ele par restrictive şi de prisos. Dar după o scurtă experienţă de viaţă, fiecare om este nevoit să accepte că bunele maniere nu sunt deloc inutile, dimpotrivă, ele contribuie la formarea personalităţii, dar şi la aprecierea celor din jur.

În materialul următor veţi învăţa cum se fac, dar şi cum se primesc, într-un mod manierat, complimentele.

Cursurile predate la şcoala „ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie (modelarea vocii, pronunţarea corectă în limba română, pregătirea profesională a prezentatorilor radio şi TV), curs de psihologie motivaţională (individual).

Dorina ARSENE, lector de bune maniere la Școala Manierelor Elegante „ABeZe”

Str. Vlaicu Pârcălab, 45 (intersecţie cu str. 31 August 1989), et. 4, of. 407.
Tel.: 0(22)22-69-83;
Mob.: 068210006;
e-mail: sme.abeze@gmail.com;
web: abeze.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *