Actualitate

Autorii dublului omor de la Moscova pot rămâne nepedepsiți

După ce Constantin Căpățână, șofer pe ruta Galițino-Șarapovo, nu a ieșit la lucru nici pe 2, nici pe 3 decembrie, colegii săi s-au interesat de el. Moldoveanul locuia într-un vagon, împreună cu doi consăteni de-ai săi, Alexandru şi Ion Popov, tată şi fiu, care munceau ca paznici la zona rezidenţială „Ostrovnea” din s. Belozerovo, regiunea Odinţovo. Aici, șoferii au aflat că, în ultimele trei zile, lumina arde în vagon fără oprire, iar lacătul stă ca împietrit la uşă. Unul dintre ei, Habib, a luminat fereastra cu o lanternă. „Sub plapuma de pe pat se afla ceva – sau o pernă, sau un om. Am decis să deschidem uşa și a ales să intre Mihailîci, un fost polițist. El a descoperit că lăcata nu era încuiată, iar când a ieșit, a anunţat imediat poliţia”, ne relatează Habib. Mihailîci a văzut imagini de coşmar. În dormitorul din modesta locuință, Alexandru Popov zăcea pe pat cu ţeasta despicată la ceafă, iar pe podea, plin de sânge şi practic fără o bucată de cap – Constantin Căpăţână. Lipsea numai Ion.

Cadavrele au fost descoperite la 4 decembrie, iar a doua zi, Ion a fost reţinut în Brânza. MAI a anunţat că tânărul, în vârstă de 18 ani, riscă până la 20 de ani de închisoare. La prima vedere, cazul părea ca și hotărât. O scurtă cercetare a ziarului TIMPUL, însă, a demonstrat că cel mai probabil Popov nu a acţionat de unul singur.

50 km parcurși pe jos, în două ore…

Potrivit poliţiei ruse şi a medicilor legiști ruși, crima a avut loc în seara de sâmbătă, 1 decembrie, în jurul orei 23.00. Din mărturiile fratelui suspectului, Nicolae Nivnea (poartă numele mamei), rezultă că Ion a dispărut de la locul faptei imediat după crimă. El l-ar fi sunat pe Nicolae în zorii zilei de 2 decembrie, i-a spus că se află la Kievskii Vokzal din Moscova și că vrea să vină neapărat acasă, dar nu are bani. „Zicea că s-a înţeles cu şoferul unui microbuz să-l aducă la Chişinău şi mă ruga să-i plătesc drumul, când va ajunge. L-am întâlnit a doua zi, pe 3 decembrie”, susţine Nicolae. El spune că Ion își motiva decizia de a veni acasă prin faptul că, la Moscova, nu i s-a plătit leafa de două luni. Suspectul nici nu s-a aflat mai mult în Rusia, unde plecase în octombrie 2012. 

Dacă excludem orice înțelegere tacită între cei doi frați, aici apar primii indici privind posibila complicitate a altor persoane la crimă. Distanța de la Belozerovo până la Kievskii Vokzal este de 70 km. Ion i-a explicat fratelui său că a parcurs 50 km pe jos, în două ore, găsind apoi o maşină de ocazie. Acest lucru este imposibil, deoarece niciun sprinter nu s-ar putea mișca cu o asemenea viteză. Mai mult, aflându-se în Rusia de două luni, Ion nu putea să cunoască atât de bine drumul. Și e puţin probabil să fi găsit, la miezul nopţii, o mașină care să se îndrepte anume spre gară. Mai degrabă cineva l-a dus pe Ion cu mașina de la locul crimei până la Moscova. Iar el minte, pentru a ascunde identitatea șoferului.

Tatăl și fiul beau…

Care au fost relaţiile victimelor cu presupusul ucigaș? Despre Alexandru Popov n-am auzit măcar o vorbă bună nici în Rusia, nici în RM. Toţi spun că bea pe nerăsuflate. Potrivit soției sale, Ana Nivnea, omul cheltuia pe băutură toţi banii, era agresiv cu ea și cu cei patru copii ai săi, dar cel mai mult nu-l iubea pe Ion. „Dacă cu alții era bun, în familie era monstru”, afirmă femeia. Ca să facă un ban, nemaiavând din ce trăi, a plecat și ea în acest an la Moscova. Despre Căpăţână, și el tată a patru copii, se spune că era foarte iute la mânie, dar numai când era jignit. Nu consuma alcool, își iubea familia și tot pentru copii, doi dintre care la acea vreme erau studenți, în 2008, a plecat să câștige mai bine la Moscova. Soție-sa, Natalia, își amintește că, în sat, Constantin se împăca destul de bine cu Alexandru și apela la ajutorul aceluia, când avea nevoie să-și repare mașina. De aceea, când venise și Popov la Moscova, Constantin i-a găsit aici de lucru. Mai târziu, după ce Alexandru se mutase în vagonul unde au decedat ambii, l-a găzduit și pe Căpățână, ultimul având posibilitatea să-și parcheze aici și mașina.


Constantin Căpățână (în stânga) și Alexandru Popov (în dreapta)

Până a veni în Rusia, Ion le spunea consătenilor săi că mamă-sa îl va chema degrabă la Moscova, unde va munci la o fabrică. Numai că, în cele din urmă, a ajuns la taică-său, angajându-se tot ca paznic, în același vagon. Ulterior, spun ruşii de la faţa locului, tatăl şi fiul au fost văzuţi deseori în stare de ebrietate. Iar Constantin a început să le transmită rudelor sale că nu mai rezistă şi îşi căuta o altă gazdă. „Îmi povestea că, în fiece seară, ei îl aşteptau ca să-i hrănească. El cumpăra mâncare şi tot el le pregătea masa”, ne spune nevastă-sa.

Înainte de omor, Ion era ameţit

Cu o săptămână până la crimă, Ion Popov și-a tăiat venele, ne spune prietenul său rus Serghei Meșkov, care frecventa împreună cu acela o sală de lupte. „Am băut cu Vanea și el s-a îmbătat. Acasă, și-a tăiat venele. A refuzat să-mi dea explicații. Deadea Costea zicea că nu respectă astfel de oameni și a încetat să vorbească cu el. Când Vanea i se adresa, el îi întorcea spatele. De aceea, era pornit rău împotriva lui deadea Costea, dar cu taică-său era în relații bune, chiar dacă se mai certau uneori”, susține Meșkov. 

Cu o zi înainte de crimă, Ion și taică-său au vorbit la telefon cu Nicolae și i-au transmis că se simt bine. În schimb, sătenii din Şarapovo spun că, în acea zi, cei doi s-ar fi certat rău în centrul satului, iar unii afirmă că ei s-ar fi bătut. Tot pe 30 noiembrie, Ion a postat pe un site de socializare următorul mesaj: „Vreu mulţi bani dar nu prin lucru făcuţi”.

Meşkov ne mai spune că, în ziua omorului, Ion şi taică-său, fiind ameţiţi, l-au rugat să vină la ei şi să le instaleze computerul. Deși Serghei inițial refuzase, fiind obosit după antrenament, mai târziu a decis, totuși, să meargă la „Ostrovnea”. Dar pe la 22.00, cu o oră înainte de crimă, Ion l-a anunţat că a rezolvat problema cu computerul şi nu e cazul să mai vină. În aceeaşi seară, Constantin şi-a sunat fiica, Tatiana. „L-am întrebat dacă tot cu Ion şi taică-său trăieşte şi el mi-a răspuns: „Da, tot cu proştii, cu beţivii ceia”. La urmă i-am zis: „Tăticu, te iubesc” şi el mi-a promis că mă va suna mai târziu. Dar… nu a mai sunat”, ne relatează Tatiana, înecându-se în lacrimi.


Ion Popov

Ar fi putut Ion să omoare cu atâta cruzime? La Brânza, despre el se vorbeşte că era cuminte şi retras. Mamă-sa spune că băiatul ar fi suferit de epilepsie, că se ferea de distracţii și adora pescuitul şi sportul. „Era atât de sensibil, încât de-l ocăram, plângea”, intervine și frate-său, Sergiu. La rândul său, Costel, fiul lui Căpăţână, susţine că Ion îl invita deseori să bea şi să fumeze şi că a scăpat cu greu de el.

Liuba de la Leova

Respectând prezumţia nevinovăţiei, vom menţiona câteva persoane care ar putea să cunoască mai multe lucruri despre oribila crimă. Prima este Liuba din r-nul Leova, născută în 1955, care în realitate are cu totul alt nume şi care a manifestat un interes sporit faţă de acest omor. În Rusia, ea locuiește în satul vecin, Belozerovo-2, şi se afla în relaţii ostile cu defunctul Constantin, după nişte neînţelegeri legate de un automobil. Natalia Căpăţână își amintește că soţul i-ar fi transmis că Liuba îl ameninţă că-şi va pierde familia. Cât despre Ion, se zice că băiatul o vizita deseori pe această femeie. 

Ana Cârpă, o moldoveancă din s. Șarapovo, ne povesteşte despre reacţia Liubei imediat după descoperirea cadavrelor: „M-a sunat pe la 11.00 şi mi-a spus că Sandu şi Costea stau ucişi de patru zile. Seara, am mers cu soţul la faţa locului, dar era multă poliţie și ne-am dus la Liuba. Ne-a spus că ea prima l-a anunţat pe şeful de la „Ostrovnea” că lumina în vagon e aprinsă de patru zile. M-am interesat de unde ştie data producerii crimei şi ea a fugit de răspuns. Vroiam să mergem cu soţul la un magazin şi ea a insistat să meargă cu noi. Mi-a spus că sâmbătă seara, în ajunul omorului, i-a tras în cărţi lui Costea şi i s-a prevestit moartea. În magazin, a sunat-o cineva. Mi-a zis că o caută poliţia şi că trebuie să se întoarcă. Noi am intrat în alt magazin, iar când am ieşit, tot acolo am găsit-o. Am dus-o acasă. La poartă o aşteptau două maşini, nu de poliţie. M-a telefonat apoi beată, la unu de noapte, şi zicea că vine de la poliţie. Am sunat înapoi şi mi-a răspuns în română, dar cu accent asiatic, un bărbat: „Eu beu rachiu”. A mai zis, deja în rusă, că Liuba se află la serviciu și este ocupată. A doua zi, ea mi-a spus: „Să chiorăsc că eram la poliţie şi că ai vorbit cu un poliţist”. Ce treabă avea poliţistul să vorbească prostii la telefon?”.

Unde a dispărut telefonul lui Popov?

Nu ştim cine erau musafirii care au venit atunci la Liuba, dar în acea seară, de 4 decembrie, s-au întâmplat lucruri stranii. Liuba l-a sunat pe Mihai Călugăreanu, un şofer de microbuz care e rudă cu familia Căpăţână, şi l-a rugat să-i înștiinţeze că Sandu și Costea s-au intoxicat cu gaz și au murit, iar pe Ion nu-l găseşte nimeni. „Zicea că e la poliţie. A doua zi a revenit și mi-a spus că, de fapt, cei doi au fost ucişi, dar ea n-a vrut să le întristeze rudele, spunându-le adevărul… Mi-a mai spus că poliţia i-a şters numerele și apelurile din telefon. Ceva parcă nu-i curat aici. Ce treabă avea poliţia cu telefonul Liubei?”, se întreabă Mihai.

Anunțată despre tragedie, Natalia Căpăţână a luat legătura, la telefon, cu Liuba. „M-a întrebat din start cum e numele lui Alexandru. Nu pricepeam despre cine vorbește și ea a precizat că despre verişorul soțului. Se interesa și de numele lui Nicolae şi al lui Ion. Apoi a cerut să vorbească cu fiul meu minor, Costel, căruia i-a pus aceleași întrebări. La urmă, i-a spus: „Tat-tu-i mort! Dacă vreți să-l găsiți, veniţi la mine, numai eu pot să vă arăt unde-i”.

În aceeași seară, o necunoscută, prezentându-se de la „Moldtelecom” (MT), a telefonat la două familii din Brânza, interesându-se despre Nicolae și Ion. „Cerea numerele de mobil ale lor. De alți copii ai lui Popov nu se interesa. Când i-am spus că ei nu-s în sat, ea a cerut să discute cu mama lor, dar și ea era atunci la Moscova”, susține Nina Andronic. „Mă întreba despre Alexandru Popov și copiii lui, Nicolae și Ion. I-am spus că Ion a venit acasă. Apoi m-a anunțat că taică-său și verișorul lui au fost omorâţi, dar m-a prevenit să nu scot o vorbă, căci voi avea probleme cu poliţia”, ne spune Nicolae Grămadă.

Responsabili de la MT ne-au comunicat că operatorii lor pot doar să transmită telegrame, fără să pună întrebări și să avertizeze lumea. Observăm că și „femeia de la MT”, și Liuba afirmă că victimele ar fi verișori, deși aceasta nu-i adevărat. Și că ambele se interesează anume de Ion și Nicolae. Iar Liuba îi cunoaște pe ambii, fiindcă și Nicolae a lucrat cândva la „Ostrovnea”. Nu-i exclus că astfel s-a încercat să se afle dacă Ion a ajuns în RM şi dacă nu este reţinut. Nicolae ne asigură că numerele la care a apelat necunoscuta erau înregistrate în mobilul tatălui său – telefon care nu a fost găsit de poliţia rusă la locul crimei. Dacă e așa, complicitatea altor persoane la omor se confirmă încă o dată. Foarte ciudat este și faptul că Liuba a căutat să ascundă omorul, indicând altă cauză a decesului victimelor…

Cine și de ce a curățat telefonul Liubei?

Solicitată de TIMPUL, Liuba s-a arătat un pic îngrijorată, întrebându-ne deseori: „Eu am vreo vină? Aveți pe mine vreo ură? Am vorbit ceva de rău?”. Şi tot ea răspundea: „Am să fiu cinstită până la urmă. Eu spun adevărul, adevărul, adevărul”. Ne-a spus că s-a împăcat foarte bine cu Căpăţână, până când acela a ofensat-o. Despre Alexandru Popov afirmă că era foarte răutăcios și că el a vrut să-i strice de cap o sticlă de rachiu. Despre Ion zice că nu bea deloc şi că a fost doar de două ori la ea, ca să-i instaleze nişte antene. Dacă lui Călugăreanu i-a spus că cei doi s-au intoxicat cu gaz, chipurile, pornind din milă față de familie, nouă ne-a spus că anume poliția a somat-o să dezinformeze rudele victimei… Apropo, Liuba ne-a spus și nouă că polițiștii i-au șters apelurile și numerele din telefon, ceea ce trezește alte semne de întrebare. Poate că anume ea le-a șters, ca să ascundă numele persoanelor cu care a vorbit? Întrebată ce știe despre omor, ea s-a jurat: „Să mor că nu știu. Cu Tanea poți vorbi, ea ştie mai multe. Ştie că Vaniușa se legase cu băieți răi. În acea zi, ea a fost acolo. A văzut cum Vaniușa era beat și se sfădea cu tat-su”.


Ultima masă din vagonul în care s-a comis crima

Tanea de la Leova și tânărul roșcat

Tatiana este consăteana Liubei și, în Moscova, a locuit la aceasta, unde i-a și cunoscut pe Popovi. Vorbește bine româna, dar nouă ne spune că știe doar rusa. Infirmă că ar cunoaște ceva despre ucigași și ne retrimite la Liuba: „Nu-i prea cunosc pe oamenii ăştia, dar teotea Liuba îi știe de atâția ani! Ea poate să vă spună mai multe…”. Tatiana recunoaște că, în dimineața de 1 decembrie, a fost la vagonul cu pricina după o geantă, dar și aici își contrazice prietena: „Am stat zece minute. Deadea Sașa se simțea rău, iar Vaniușa privea TV. Erau treji, nu se certau”. Se pare că ambele femei cunosc mai multe, dar preferă să tacă. Întrebată despre „băieţii răi” cu care se legase Ion, Tatiana a fost rezervată. Ne-a spus că l-a văzut odată pe Ion cu un băiat roșcat, dar că nu știe nimic despre acesta… Și Evgheni Duev, administratorul de la „Ostrovnea”, susţine că, în seara crimei, acolo ar fi fost observat un tânăr roşcat. 

Potrivit fraţilor şi mamei sale, revenind acasă, Ion Popov era vesel şi nu trezea bănuieli. Miercuri, 5 decembrie, a fost invitat la primărie, de unde poliția l-a preluat. „Era bucuros şi liniştit. Zâmbea. Nici acum nu-mi vine să cred că el a comis crima. Când a intrat poliţia, nu s-a împotrivit. Am aflat că a recunoscut că este ucigașul”, afirmă primarul satului Brânza, Leonid Catera. Cu toate astea, Ion a fost arestat pentru opunere de rezistenţă faţă de colaboratorii de poliţie. Este, probabil, o învinuire inventată, pentru ca suspectul să nu fugă din țară. Cu atât mai mult, cu cât nici poliţiştii nu știu unde acesta a opus rezistenţă. A fost reținut la primărie, însă Ion Roşca, şeful Secţiei urmărire penală a Comisariatului de poliție Cahul, susține că Popov s-a împotrivit la el acasă, în momentul reținerii. Iar potrivit lui Ştefan Nucă, comisarul raionului, aceasta s-ar fi întâmplat în clădirea judecătoriei. La 6 decembrie, instanţa i-a aplicat lui Ion 12 zile de arest administrativ, care expiră mâine…

Soarta lui Ion e în mâinile Rusiei

Aceasta se întâmplă deoarece, conform Constituției RM, statul nostru nu-și extrădează cetățenii, iar partea rusă încă nu a transmis Chișinăului materialele cauzei. Astfel, în RM nu există nicio dovadă că Popov ar fi ucigaș. „La inițiativa procurorului, suspectului i s-a aplicat arest contravenţional pentru ultragierea colaboratorilor de poliţie. Nu putem lua ca bază autodenunțul său, căci nu a fost făcut în cadrul unei audieri oficiale. Atâta timp cât n-a avut loc transferul de urmărire penală autorităţilor noastre, nu suntem în drept să întreprindem vreo acţiune procesual-penală în privinţa sa. Dacă procedura rămâne în Rusia, iar Popov nu va părăsi RM, el va fi liber”, susţine Adrian Tabureanu, procurorul adjunct de Cahul. „Nu avem dreptul să arestăm persoana fără dovezi. În sprijinul celor spuse de el, e nevoie de probe, pe care le administrează poliția rusească”, confirmă Anatol Pârnău, șeful Direcției asistență juridică internațională a Procuraturii Generale. Procuratura a solicitat deja părții ruse dosarul, printr-un demers oficial. Anchetatorul rus Nichita Jurba, care se ocupă de acest caz, a refuzat să vorbească cu noi despre disponibilitatea rușilor de a transmite dosarul în RM. 

Cuțitul și un dolar

Aflând că și-a pierdut tatăl, Mariana Căpăţână a plecat imediat la Moscova, după el. La morgă, a rămas fără cuvinte, constatând că crima a fost comisă cu o cruzime diabolică. Menționăm că Ion a declarat poliției că l-a lipsit de viață pe taică-său, fiindcă se certaseră, iar pe Constantin l-a ucis, ca să nu rămână martori. El spunea că i-ar fi omorât cu un ciocan, în timp ce aceștia dormeau, deși poliția rusă a găsit în WC-ul din spatele vagonului o altă armă a crimei – un topor cu lama de 15 cm. Însă Mariana a descoperit pe cadavru și circa 20 de lovituri cu cuțitul, care, potrivit medicilor-legişti ruşi, au fost aplicate după survenirea decesului. Ceea ce ne face să admitem că Ion putea nici să nu știe nimic despre cuțit. Fie că nu el a comis crima, dar a fost speriat de cineva, fie că el doar a fost martor, fie că el a realizat prima operaţiune – tăierea capetelor, după care a fost dus la Kievskii Vokzal, pentru ca altcineva să continue măcelul. 

Interesant e și faptul că, din spusele fraților lui Ion, și apelurile efectuate de la mobilul acestuia au fost şterse. Dacă el ar fi ucis singur, nu avea rost să tăinuiască persoanele cu care a discutat până sau după crimă. Mai mult, de la locul crimei au dispărut banii celor două victime. În portmoneul lui Căpățână a rămas doar 1 USD, deși el le-a dat de înțeles rudelor că are bani mulți. Cu toate acestea, ne spune frate-său, Ion nu avea nici cu ce să ajungă acasă…

Cadavrul lui Căpățână a fost repatriat

Cadavrul lui Alexandru Popov va fi incinerat într-un crematoriu din Rusia sau va fi înmormântat de rând cu boschetarii, căci familia sa nu are bani pentru a-l aduce acasă. Și Mariana a plecat la Moscova cu buzunarele goale, împrumutând bani de drum. „Nu știam cum am să mă descurc, dar era datoria mea de copil să plec. L-am iubit și îl iubesc foarte mult”, ne spunea ea. Prietenii regretatului au ajutat-o să adune 400 USD, dar era prea puțin. Într-o seară, însă, pe neaşteptate, la poarta casei din s. Șarapovo, unde se adăpostise ea a bătut un necunoscut. Era Alexandr Kalinin, preşedintele Congresului Diasporei Moldoveneşti din Moscova, care i-a achitat toate cheltuielile şi a ajutat-o să perfecteze actele necesare pentru repatrierea cadavrului.


Mariana Căpățână și Alecsandr Kalinin

Mariana crede că a fost o minune şi vrea să-i mulțumească lui Kalinin prin intermediul TIMPULUI. L-am întrebat şi noi pe acesta cu ce ocazie i-a sărit în ajutor moldovencei. „Congresul îi sprijină pe toți moldovenii în dificultate, dar acest caz este unul ieșit din comun. Am aflat cu groază ce s-a întâmplat la Odințovo, că un copil a venit după rămășițele tatălui său ucis, dar nu are cu ce să-l ducă acasă… Nu puteam rămâne indiferent și am făcut tot posibilul ca s-o ajut pe Mariana să-și înmormânteze cuviincios părintele”, susține Kalinin. Acum o săptămână, în satul Brânza, Constantin Căpățână a fost condus pe ultimul drum de către îndurerata sa familie…

Atenție, imagini șocante!


Pentru a nu prejudicia urmărirea penală, n-am publicat numele întregi ale unor personaje. Vom reveni.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *