CSI / Rusia

Autoritățile ucrainene: 40 de moldoveni luptă de partea separatiștilor pro-ruși în estul Ucrainei

Potrivit 112.ua, cei mai mulți luptători care „au intrat în vizorul” Serviciului de Securitate al Ucrainei au venit din regiunea separatistă a Republicii Moldova – Transnistria.

„Potrivit acordurilor internaționale, în scopul de a identifica și a contracara acțiunile ilegale din partea acestor persoane, Serviciul de Securitate al Ucrainei desfășoară activități comune cu serviciile speciale din Republica Moldova. În rezultatul colaborării cu organele de drept din Republica Moldova au fost trase la răspundere peste 10 de persoane”, precizează Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Conflictul armat din estul Ucrainei reprezintă operațiunile militare ce au loc pe teritoriile regiunilor Donețk și Luhansk ale Ucrainei, care au început în aprilie 2014.

Consiliul Europei, NATO, Uniunea Europeană, Ucraina, SUA și un șir de alte state învinuiesc Rusia de implicare în conflict, în principal de utilizarea forțelor armatei regulate care luptă de partea separatiștilor. Guvernarea rusă neagă orice implicație, declarând că Rusia nu luptă pentru nicio tabără.

Data începutului conflictului se consideră a fi 7 aprilie 2014, când președintele interimar Oleksandr Turcinov a anunțat că împotriva adversarilor puterii ce vor purta arme, vor fi luate măsuri antiteroriste. Drept răspuns la ocuparea de către oameni înarmați a clădirilor administrative din estul țării, la 15 aprilie Turcinov a anunțat începerea Operației Antiteroriste (ucraineană: Антитерористична операція sau prescurtat АТО).[10] Forțele pro-ruse și conducerea Rusiei declară că acțiunile părții ucrainene în conflictul dat sunt operațiuni represive,iar conflictul — război civil.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii califică operațiunile militare din estul Ucrainei ca „un conflict armat local”.

Luptele au început în aprilie 2014 când separatiștii pro-ruși au preluat controlul asupra unor localități din regiunile Donețk și Luhansk. Pe 26 mai 2014 forțele guvernamentale au capturat Aeroportul din Donețk, iar pe 5 iulie au recâștigat bastioanele separatiștilor Sloveansk și Kramatorsk. O ofensivă ucraineană de amploare a avut loc dupa aceste cuceriri, trupele guvernamentale recucerind Lysychansk, Severodonetsk etc. și au încercuit orașele Donetsk și Luhansk. Lupte de stradă au avut loc în urmatoarele zile, dar separatiștii au declanșat o contraofensivă pe 25 august care a oprit ofensiva ucraineană, alungând trupele ucrainiene din Donetsk si Luhansk, încercuindu-le în Ilovaysk. În aceeași zi separatiștii pro-ruși au deschis un nou front la Marea Azov, bombardand Novoazovsk, cucerit pe 28 august. Pe 1 septembrie separatiștii au recucerit Aeroportul International din Luhansk, pe 2 septembrie Ilovaysk, iar la 4 septembrie au declanșat o ofensivă pentru a recuceri orașul port Mariupol. Pe 5 septembrie a fost semnat Protocolul de la Minsk între Federația Rusă, Republicile separatiste Donetsk și Luhansk, și Guvernul de la Kiev, restabilind pacea în regiune. În ianuarie 2015 separatiștii au cucerit Aeroportul din Donetsk după lupte de 9 luni, declanșând o noua ofensivă împotriva forțelor ucrainiene. Pe 18 februarie separatiștii cuceresc nodul feroviar Debaltevo. Pe 11 februarie a fost semnat un nou armnistițiu care urma să intre în vigoare pe 15 februarie și care cerea retragerea armamentului greu din regiune. Ucrainienii au început retragerea armamentului greu pe 26 februarie.

sursa: 112.ua

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *