Social

Averile la control. Trei judecători și un procuror cercetați de CNI

Potrivit unui comunicat, CNI urmează să examineze averile lui Sergiu Arnăut, judecător al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Morozan, judecător al Judecătoriei sectorului Râșcani și Petru Cocitov, judecător al Judecătoriei Glodeni.

De asemenea, va fi verificată și averea Adrianei Bețișor, procurorul Procuraturii Anticorupție, iar sub aspectul unui eventual conflict de interese va fi controlat Dumitru Danu, director al Colegiului de Ecologie.

În ședința de vineri au fost puse în discuție și rezultatele unor controale efectuate de CNI. Astfel, s-au stabilit încălcări ale regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății de către Eugenia Guidea, ex-angajată a Agenției „Moldsilva” care nu a declarat un apartament deținut în proprietate, un teren extravilan, un cont de depozit cu soldul de 4 705, 83 lei și cota-parte de 50% din capitalul social al unei societăți comerciale.
Nu și-a declarat toată averea nici Nicolae Gonța, șeful postului de poliție din satul Drăgușenii-Noi, raionul Hâncești. Acesta a omis din declarație 8 terenuri agricole și un teren pentru construcție, casa de locuit aflată în construcție și 5 conturi bancare, dintre care unul de depozit. Totodată, polițistul a declarat eronat atât venitul său, cât și cel a soției, indicând sume mai mici decât în realitate. E important de evidențiat, că în acest caz a fost stabilită și o diferență vădită dintre veniturile obținute și proprietatea dobândită în aceeași perioadă de către declarant, aceasta depășește de 15,29 ori diferența maximă admisă de legislație.

La fel, Comisia Națională de Integritate a constatat și un conflict de interese în care a fost vizat Vitalie Panurco, ex-managerul șef al Întreprinderii de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor”. Încălcarea s-a manifestat prin faptul că acesta nu a informat organul ierarhic superior despre oferta de muncă primită de la o societate comercială. Ofertă, pe care a acceptat-o imediat după semnarea a o serie de contracte în valoare totală de circa 207 milioane lei și în special după ultimul și cel mai valoros contract în sumă de aproximativ 128 milioane de lei.

În acest caz, actul de constatare adoptat va fi transmis Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea sancțiunii conform art. 3132 Cod Contravențional.

Timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *