Averile și veniturile ascunse ale procurorului Gherasimenco. „El se temea să nu-l afle lumea că are casă așa de mare”
Peste cel mult două săptămâni, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va decide în privinţa averii lui Vasile Gherasimenco, susţine Anatolie Donciu, preşedintele CNI. Cât ține de multiplele dosare clasate ilegal cu suportul său, despre care a anunțat SIS, Gherasimenco nu riscă nimic. Conducerea Procuraturii Generale se eschivează delicat să discute despre aceasta…
Vasile Gherasimenco prezumă o amenințare pentru sistemul de justiție. El protejează grupări criminale implicate în producere și trafic de droguri, escrocherii, omoruri și contrabandă. La aceste concluzii a ajuns SIS în 2010, când l-a supus unui control obligatoriu pe Gherasimenco, care candida pentru funcția de viceprocuror de Chișinău.
A restituit corpuri delicte în sumă de 42 mln. lei
Iată doar câteva dintre cazurile menţionate de SIS. Un infractor a scăpat de pedeapsă, după ce, la indicația lui Gherasimenco, urmărirea penală a fost pornită contra victimelor. După un accident rutier, soldat cu decesul unei persoane, procurorul a dat indicații pentru încetarea dosarului. Un ex-viceprimar de Durleşti a deposedat un om de un teren de pământ, prin acte false, dar Gherasimenco l-a scos basma curată. Patru indivizi au bătut cu toporul două femei și le-au ars cu fierul de călcat, dar au fost eliberați, lăudându-se că l-au mituit pe Gherasimenco cu 22 000 euro.
Un caz apare este dosarul „Nippon”, pornit în privința unor companii, care importau în RM tehnică de uz casnic de la firme străine inexistente. După ce, în cadrul urmăririi penale, au fost efectuate 54 de percheziţii, Gherasimenco a dat indicaţii procurorului care instrumenta dosarul să returneze о parte din marfa sechestrată, care constituia corp delict, în sumă de 42 mln. lei. Pentru soluţionarea dosarului, precizează SIS, au fost încasate 2 mln. euro, drept mită.
După atâtea încălcări, a câștigat concursul…
La rândul său, Gherasimenco se declară drept ţinta unei campanii de denigrare. Însă chiar dacă admitem că SIS îi poartă acestuia vreo pică , nu putem trece peste mustrarea aspră pe care Gherasimenco a primit-o în 2009 de la ex-procurorul general Valeriu Gurbulea pentru protejarea unor dealeri de droguri. Ulterior, SIS a depistat că gruparea deţinea cel mai mare laborator de producere a drogurilor din ţară și, pentru a scăpa basma curată, a achitat 50 000 euro.
Cu toate acestea, Procuratura Generală (PG) l-a desemnat pe Vasile Gherasimenco drept câștigător al concursului pentru funcţia de veceprocuror de Chişinău. Mai mult, în hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor se arată: „Controlul nu a stabilit factori de risc și restricții prevăzute de lege în privința titularului, acesta fiind compatibil pentru ocuparea funcției”… Probabil, cineva din conducerea instituţiei a ascuns raportul de control al SIS. N-am putut afla nimic de la ex-procurorul general Valeriu Zubco, care, solicitat de noi, se arăta întotdeauna ocupat. În schimb, Victor Ababii, șeful Direcției securitate internă a PG, ne-a spus că nu poate oferi astfel de informații fără consimțământul SIS. „Acolo au fost constatări care nu au nicio atribuție cu ceea ce scrie presa”, a menționat Ababii. Amintim că presa scria și că ofițerul Securității, care l-a verificat pe Gherasimenco, a fost supus unor presiuni, pentru a infirma aceste date.
Fiul lui Gherasimenco are mașină de 66 mii lei, fără a avea venituri
Venitul anual pe care și l-a declarat Vasile Gherasimenco în 2012 este de 85 mii lei, iar cel al soției sale – de 48 mii lei. Procurorul a indicat că nu are casă, însă deține două mașini: „Mercedes E22 CDI” și „Skoda Octavia”, ultima valorând 66,6 mii lei. Această mașină aparține fiului său, Sergiu, care nu a avut venituri în 2012.
SIS a stabilit că procurorul are și o casă, pe str. Ialoveni 37, care era înscrisă pe alt nume – Anatol Vicol. Pe atunci, Gherasimenco afirma că, în 2002, i-a împrumutat lui Vicol 27 mii de euro. Și că acesta, neavând cu ce să-și restituie datoria, i-a permis să locuiască temporar în casa sa. Explicațiile sale trezeau îndoieli, după ce casa respectivă a fost pusă în gaj pentru niște credite bancare de peste trei milioane de lei. Și împrumuturile nu le lua Vicol, ci firma „Comghera”, care aparține fratelui procurorului, Pavel Gherasimenco.
Casa de pe str. Ialoveni 37
„I-am vândut casa încă în 2002”
Noi l-am găsit pe Anatol Vicol și el ne-a explicat că, pe atunci, construia și vindea case. Iar casa de pe Ialoveni, 37, a vândut-o acum 12 ani lui Gherasimenco. A lăsat-o însă înregistrată pe numele său doar la rugămintea procurorului. „El se temea să nu-l afle lumea că își cumpără o casă așa de mare și m-a rugat să nu încheiem contract de vânzare-cumpărare, ci contract de împrumut. Zicea că apoi o va transcrie pe numele său. Când au luat credite de la bancă, le-am făcut procură generală, ca să facă ce vor. Doar e casa lor… Recent, am fost la notar și am făcut alt document, prin care eu îi cedez casa din contul datoriei”, a adăugat Vicol.
Declarațiile lui Vicol sunt confirmate și de unele acte de la „Apă-Canal”. În unul dintre acestea, încă în 2005 era scris negru pe alb: „Casa a fost vândută de la stăpânul Vicol la stăpâna Maia Gherasimenco”, care este soția procurorului.
În alte acte, proprietarul casei este indicat Vicol Vasile. Adică, procurorul se prezenta cu prenumele său, dar cu numele lui Vicol. Drept dovadă e numărul de telefon al așa-zisului Vicol Vasile, care coincide cu mobilul de serviciu al lui Gherasimenco.
Avea viză de reședință în altă casă
Se pare că viceprocurorul capitalei ascunde ceva și atunci când afirmă că a trăit în această casă din 2002, deoarece respectiva construcție a fost dată în exploatare tocmai în 2008. În același timp, el și soție-sa au avut viză de reședință, cel puțin până la finele lui 2013, într-o casă de pe str. Hâncești. Aceasta costa 1 mln. 200 mii lei și era înscrisă pe numele surorii sale, Violeta, care acum doi ani a vândut-o cu doar 200 mii de lei. Probabil, pentru a se eschiva de la achitarea impozitelor de stat.
Casa de pe str. Hâncești
Iar fiul procurorului, Sergiu, un tânăr fără venituri, are nu doar mașină de 66 mii de lei, ci și domiciliu permanent într-un apartament de pe str. Iazului, care este înregistrat pe numele moșului său, Timofti Constantin. Deși, potrivit SIS, apartamentul a fost cumpărat de către procuror pentru fiul său.
Judecata a luat o decizie contrară legii
Procurorul nu pare a fi sărac nici în privința mașinilor. Automobilul „Mercedes E220CDI” a fost înregistrat în 2008 pe numele lui Ion Ciobanu, soțul Violetei Gherasimenco. Inițial, Ciobanu i-a transmis procurorului mașina în folosință temporară, iar în 2011 i-a făcut o asemenea procură fratelui acestuia, Pavel Gherasimenco. Un alt automobil de aceeași marcă, cu numărul de înmatriculare CVG 444, a fost înregistrat în 2010 pe numele lui Pavel Gherasimenco, fiind apoi transmis lui Vasile Gherasimenco până în anul 2022. Iar numărul de înmatriculare CHH 444 al automobilului „Skoda”, înregistrat pe numele fiului său Sergiu, a aparținut până în 2012 unei alte mașini a procurorului – „Mercedes 200D”, pe care acesta nu a declarat-o.
Potrivit SIS, Gherasimenco deține și un centru comercial pe str. Ismail 86, care e înregistrat pe numele unei firme a fratelui său. Diana Gurschi, șefa Direcției juridice a Primăriei Chișinău, susține că pe acel loc se aflau două gherete ale lui Pavel Gherasimenco. Acesta a încercat să obțină terenul aferent, dar a primit refuz de la primărie. „Conform legii, terenul aferent pentru deservirea gheretelor nu se alocă. Dar dl Gherasimenco ne-a dat în judecată, instanța i-a dat dreptate și ne-a obligat să-i cedăm pământul”, a punctat Gurschi. Se spune că procurorul are și un centru de deservire auto, care funcţionează neautorizat.
„Văd că știți prea multe…”
Potrivit lui Anatolie Donciu, președintele CNI, Comisia va lua o decizie în privința averii lui Gherasimenco peste maximum două săptămâni. De fapt, Donciu recunoaște că circa 90 la sută dintre demnitarii noștri își înregistrează averile pe numele rudelor…
Solicitat de TIMPUL, Vasile Gherasimenco, a fugit de întrebări și ne-a luat în răspăr, cu fraze de genul: „N-aveți ce face, cred că?… Văd că știți prea multe…Dacă sunteți la comandă, nu mai trebuie să scrieți… Nu vă băgați în mizeria asta… Las-că ne clarificăm noi, fără ajutorul jurnaliștilor… Vreți să faceți un articol mare, mititel? Vă ajunge o pagină?…”.
Diacov și Gurin tac…
Ciudată este și poziția șefilor de la procuratură. Procurorul mun. Chișinău, Ion Diacov, care altădată s-a pronunțat critic în privința lui Gherasimenco, a refuzat să ne răspundă la întrebări. Iar procurorul general, Corneliu Gurin, ne-a transmis, prin serviciul de presă, un răspuns care nu spune nimic: „Informațiile SIS au fost examinate sub aspectul legalității urmăririi penale și sub aspectul comportamentului de procuror, fiind luate deciziile corespunzătoare. E vorba de un conflict în cadrul procuraturii Chișinău, de o problemă legată de conducerea acesteia. Modul de activitate a acestei procuraturi va fi verificat, conform planului de activitate al procuraturii”.
Menționăm că, în 2007, numele lui Vasile Gherasimenco și ale altor demnitari comuniști au apărut în lista combatanților care urmau să primească gratis de la primărie terenuri pentru construcții. Consilierul Mihai Roșcovan a apreciat tupeul acestor funcționari ca pe „o crimă față de locuitorii capitalei”. Pe atunci, Gherasimenco deținea funcția de șef al aparatului Procuraturii Chișinău.