UE / Nato

Avioane de luptă poloneze, britanice și daneze vor supraveghea spațiul aerian al statelor baltice

Avioane de luptă poloneze, britanice și daneze vor asigura începând de joi, 1 mai, supravegherea spațiului aerian al statelor baltice, a informat marți NATO.

Reamintim că, la 1 ianuarie, americanii și-au asumat responsabilitatea supravegherii aeriene a Lituaniei, Letoniei și Estoniei, trei foste republici sovietice care au aderat la NATO în 2004.

În următoarele patru luni, Polonia va fi prezentă cu patru MiG-29 și Marea Britanie cu patru Typhoon, cu baza la Siauliai, iar patru F-16 daneze vor fi desfășurate la baza Amari, în Estonia, a precizat NATO într-un comunicat.

Dispozitivul NATO va fi întărit și de prezența a patru avioane de luptă franceze, de tip Rafale, sosite luni la baza aeriană Malbork, în nordul Poloniei. În același timp, șase avioane CF-18 ale armatei canadiene își vor avea baza în România pentru misiuni similare de supraveghere, de formare și exerciții comune.

NATO a decis să-și întărească dispozitivul în estul Europei pentru a liniști statele din regiune, îngrijorate de riscul de destabilizare reprezentat de criza din Ucraina și de atitudinea Rusiei.

Anterior, Washingtonul a anunțat separat trimiterea a 600 de soldați americani pentru exerciții în Polonia și în țările baltice. NATO a prezentat aceste dispoziții ca fiind ‘exclusiv defensive’, însă Moscova le-a denunțat ca pe o ‘revenire la Războiul Rece’.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *