Avionul cu 224 de pasageri ruși a a explodat „brusc” și „brutal”
Washingtonul a solicitat „anumitor” aeroporturi din Orientul Mijlociu să-și consolideze măsurile de securitate pentru zborurile către Statele Unite, ca măsura de „precauție”.
După o săptămana de la această dramă, în care au murit toate cele 224 de persoane de la bord, teza unei bombe care a explodat înăuntrul Airbusului companiei Metrojet dupa 23 de minute de la decolarea de la Sharm el-Sheikh se impunea vineri tot mai clar. O sursă apropiată dosarului a declarat pentru AFP că analiza celor doua cutii negre ale avionului, alături de probe de la locul prăbușirii și experientța anchetatorilor permit „privilegierea puternică” a ipotezei unui atentat cu bombă.
Decriptarea înregistratorului de zbor (Flight Data Recorder) și înregistratorului de voce din cockpit (Cockpit Voice Recorder) arată că "totul era normal" pânp în al 24-lea minut al zborului, când cele două cutii au încetat în mod brutal să mai funcționeze, ceea ce sugerează o "depresurizare foarte bruscă, explozivă", potrivit acestei surse care a solicitat protecția anonimatului.
"Ipoteza unei explozii a cărei origine să fie o defectiune tehnică, un incendiu, sau altceva parte puternic improbabila", a adăugat sursa citată. Gruparea Statul Islamic (SI), a cărei aripă egipteană este activă în Sinai, a afirmat că este responsabilă de această tragedie, dar nu a explicat în ce fel.
„Dispozitiv pirotehnic”
Altă sursă apropiată dosarului a declarat pentru AFP că analiza unei cutii negre ar fi confirmat caracterul "brutal" și "brusc" al evenimentului care a condus la prăbușirea avionului, precizând că fotografii ale unor fragmente ale epavei arată un impact de la interior către exterior, care "acreditează mai degrabă teza unui dispozitiv pirotehnic".
Londra și Washingtonul au evocat în mod deschis, joi, pista unei bombe. Rusia a rămas mai întâi prudentă în fata acestei teze, după cea mai gravă catastrofă aeriană din istoria sa, însă presedintele Vladimir Putin -la recomandarea serviciilor secrete- a ordonat vineri suspendarea zborurilor civile ruse către Egipt. El a cerut totodată Guvernului "să asigure repatrierea cetățenilor ruși".
Potrivit vicepremierului rus Arkadi Dvorkovici, însărcinat cu acest dosar, în prezent, în Egipr s-ar afla între 45.000 și 70.000 de rusi. Rusia nu-și evacuează cetățenii, ci efectueaza o "repatriere planificată" a celor care doresc să părăsească Egiptul, a dat el asigurări. Aceștia din urmă vor putea pleca din Egipt doar cu "bagajul de mană cel mai strict". În acest scop, compania natională Aeroflot a trimis gol zborul de vineri către Cairo, potrivit unui oficial citat de agentia Interfax.
Repatrierea a început deja în ceea ce-i priveste pe cei aproximativ 20.000 de cetățeni britanici prezenți la Sharm el-Sheikh, o stațiune balneară situată în sudul Peninsulei Sinai. Primul avion trimis de Marea Britanie pentru a repatria turiști a aterizat vineri, la puțin timp după ora 16.30 GMT (18.30, ora Romaniei) pe aeroportul londonez Gatwick, potrivit unui jurnalist AFP. Companiei EasyJet a anunțat că la bord se aflau 180 de persoane.
„Atât de recunoascătoare”
Alte șapte avioane urmau să decoleze vineri de la Sharm el-Sheikh cu destinația Marea Britanie, potrivit autorităților egiptene. "Sunt atât de recunoascatoare că mă întorc împreună cu familia", a declarat pentru presă o pasageră a acestui prim zbor, Emma Turner, cu lacrimi în ochi. "Credeam că nu vom reuși să ne întoarcem", a adaugat ea.
Însă pe aeroportul din Sharm el-Sheikh confuzia și furia domneau vineri în randul numeroșilor turiști britanici blocați, care deplângeau lipsa comunicării cu autoritățile. Ambasadorul Marii Britanii a fost interpelat de către turiști la sosirea pe aeroport. Sute de turiști ruși așteptau, la rândul lor, la coadă, în mijlocul bagajelor, în fața ghișeelor companiilor rusești.
La Washington, secretarul american pentru Securitate Internă a anunțat că "anumite" aeroporturi din Orientul Mijlociu au fost rugate să consolideze măsurile de securitate pentru zborurile către Statele Unite, ca masură de "precauție". Este vorba despre "extinderea controalelor la obiecte" îmbarcate în avioane, a precizat el.
În urma primelor declarații care consideră probabila teza atentatului, o serie de companii străine, inclusiv din Marea Britanie, și-au suspendat zborurile către și dinspre Sharm el-Sheikh, iar Franța și Belgia și-au sfătuit cetățenii să evite stațiunea. Această dramă riscă să dea o nouă lovitură turismului Egiptului, o țară deja afectată de ani de instabilitate după inlaturarea de la putere a fostului președinte Hosni Mubarak, în urma unei revolte populare, în 2011.
Sursa: wall-street.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!