Bălti

Bălți, la răscrucea dintre Est și… Chișinău

Mulți consideră că e un oraș sumbru și se află mai mereu în centrul unor scandaluri interetnice, uneori cu final violent. Totuși, dacă vrei să cunoști cu adevărat un oraș, fie și unul cu un trecut și un prezent controversat, precum este Bălțiul, atunci trebuie să-i simți „suflarea”, să hoinărești pe străzile lui măcar o zi și să discuți cu localnicii…

Deși mai păstrează detalii ale timpurilor sovietice, precum autobuzele învechite, blocurile de locuit tip Hrușciov, tancul din centrul orașului, poate fi redescoperit dintr-o altă perspectivă. Și asta pentru că orașul Bălți, al doilea ca mărime în R. Moldova, deține un patrimoniu cultural-istoric important, dar care ar trebui valorificat și exploatat pentru a atrage cel puțin, deocamdată, cât mai mulți turiști de prin alte colțuri ale Moldovei.

1. Biserica „Sfântul Grigore Iluministul” din Bălți sau Biserica armenească. A fost construită în anii 1910-1914 de către A. Krasnoselski și, întrucât lăcașul prezintă o stilizare a arhitecturii de masă din Armenia, biserica a fost numită după stil armeano-gregoriană

2. Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

3. Aleea Clasicilor Culturii Naționale din Bălți, inaugurată în 2010, se află în centrul orașului, în Scuarul „Meșterul Popular”, rebotezat în „Scuarul Clasicilor”. Primele trei busturi instalate pe alee sunt ale lui Mihai Eminescu, Ion Creangă și Grigore Vieru. Complexul include o arcadă cu cinci coloane, pe al cărei firmament este inscripționat un vers din balada „Miorița”, iar de la arc, sub forma unor raze, vor porni câteva alei pe care vor fi instalate busturi ale scriitorilor.

4. Oficiul Stării Civile din Bălți

5. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. A fost fondat în 1957, mai întâi ca trupă moldovenească pe lângă teatrul rus, care activa în Bălți din anul 1947. În 1990 devine Teatrul Național „Vasile Alecsandri”

6. Catedrala Romano-Catolică din Bălți

7. Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Bălți situată în Piața Independenței și în fața clădirii primăriei

8. Strada Ștefan cel Mare din orașul Bălți

9. Pinacoteca „Antioh Cantemir” este o galerie de artă din Bălți. Galeria municipală a fost fondată în 1973, găzduind o vastă colecție de pictură europeană și autohtonă. Anual, galeria prezintă câte zece expoziții de artă ale artiștilor din municipiu, întâlniri de creație, concursuri

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *