Banca Mondială prezice o recesiune a economiei Republicii Moldova în 2015
Experţii instituţiei financiare internaţionale au redus previziunile de creştere cu 1,5 puncte procentuale pentru anul 2016, potrivit prognozei economice actualizate prezentate miercuri la Chişinău.
Banca Mondială a redus sensibil prognoza de creştere economică faţă de octombrie 2014, cînd anticipa un avans de 2 la sută în 2014 şi o accelerare a creşterii la 3-5 procente în anii 2015-2017. Experţii apreciază că, deși economia Republicii Moldova a avut o prestație bună în 2014, mediul nefavorabil regional și intern a început să afecteze creșterea economică. Indicele prețului de consum a crescut pînă la limita de sus a țintei stabilite de BNM.
”Declinul economic în Federația Rusă a afectat remiterile spre Republica Moldova și veniturile publice. Anticipăm că dezvoltarea economică a Republicii Moldova va rezulta într-o recesiune de 2 procente în 2015. De asemenea, am redus prognoza de creștere a PIB-ului pentru 2016 cu 1,5 procente”, a menționat Ruslan Plontkivsky, economist superior al Băncii Mondiale în Republica Moldova.
Potrivit Băncii Mondiale, Republica Moldova rămîne vulnerabilă la riscurile legate de mediul extern, presiunile fiscale şi capacitatea scăzută a sectorului financiar. Autoritățile urmează să recunoască pierderile suportate de către stat în sectorul bancar, să revizuiască supravegherea prudențială și să îmbunătățească reglementarea sectorului, astfel ca să minimizeze viitoarele riscuri.
Pentru a restabili încrederea în economie, Guvernul ar putea realiza acțiuni decisive în reglementarea sectorului bancar, de rînd cu aplicarea politicilor monetare pentru a ține sub control inflația.
Ministerul Economiei prognozează pentru anul 2015 o scădere a economiei cu 1 la sută, după o creştere cu 4,6 la sută în anul precedent, o medie anuală a cursului de schimb al monedei naţionale de 19,5 lei pentru un dolar SUA şi o rată a inflaţiei la sfîrşitul anului de 7,6 la sută. Se anticipează o scădere a exporturilor cu 10 la sută şi a importurilor cu 15 la sută.
Sursa: Moldpres