Banii trimiși de peste hotare sunt cheltuiți pentru consum
Potrivit studiului „Influenţa migraţiei asupra comunităţii”, realizat de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Studii de Marketing „CBS-AXA” și prezentat astăzi, doar 4,1% din cei care muncesc sau au muncit peste hotare doresc să-şi lanseze o afacere în R. Moldova, transmite MOLDPRES.
Potrivit experţilor Centrului, pe parcursul ultimilor cinci ani, în comunităţile din ţară lucrurile au rămas la fel. Datorită unor proiecte comunitare implementate, în anumite localităţi s-a îmbunătăţit accesul la apă potabilă, gaz, drumuri, educaţie şi transport. În rest, migraţia nu a influenţat nicicum asupra dezvoltării comunităţilor. Mai mul 15,3% din respondenţi au menţionat că situaţia în localitate chiar s-a înrăutăţit.
„Sondajele efectuate de-a lungul celor peste două decenii de independenţă a R. Moldova ne arată că, cu cât mai masivă devine migraţia, cu atât mai mari sunt efectele ei negative: schimbarea structurii socio-demografice a populaţiei, „exodul de creieri”, lipsa specialiştilor calificaţi, destrămarea familiilor, copii şi bătrâni rămaşi fără îngrijire şi tutelă părintească”, se arată în studiu.
Valerian Tăbârţă, unul dintre autorii studiului, a menţionat: „Mai mult de jumătate din respondenţi sunt de părere că dacă migraţia era imposibilă şi nimeni nu ar fi emigrat, situaţia în comunităţi avea să fie mult mai rea decât este în prezent. Şi doar în jur de 10 la sută din respondenţi sunt de părere că situaţia putea fi mai bună, dacă nimeni nu pleca peste hotare”.
Studiul a fost realizat în cadrul unui proiect implementat de către Hilfswerk Austria International cu suportul UE, pe un eșantion de 1107 persoane din patru raioane: Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti, în perioada 2011-2013. Totodată, în cadrul proiectului au fost efectuate mai multe studii de caz, care prezintă afaceri iniţiate şi dezvoltate cu suportul remitenţelor.
Timpul.md via Moldopres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!