Istorie

Basarabeni şcoliţi la Universitatea „A. I. Cuza” din Iaşi

 După înfiinţarea sa ca primă instituţie de învăţământ superior modern în România, Universitatea „A. I. Cuza” a furnizat statului român cei mai importanţi gânditori şi actori în viaţa publică, consideraţi „oameni ai începutului”. Tot la universitatea din Iaşi a fost formată o nouă generaţie de intelectuali basarabeni, care, asemeni paşoptiştilor, au obsesia „începutului” în mai multe domenii, unul dintre ele fiind politica.
Actualul prim-ministru, Vlad Filat, a absolvit la Iaşi Facultatea de Drept în anii 1990-1994. Premierul a declarat pentru TIMPUL că Universitatea „A. I. Cuza” înseamnă enorm de mult pentru el. „Acolo m-am format ca om, ca personalitate. Acolo am căpătat cunoştinţele necesare care m-au ajutat să realizez tot ce am obţinut până acum”, a spus premierul. Colegul lui de facultate, ministrul Justiţiei Alexandru Tănase, se mândreşte cu faptul că a studiat la universitatea „unde s-au format personalităţi notorii ale Basarabiei, de exemplu, Constantin Stere”.
„Au fost mai mulţi absolvenţi buni în generaţia ceea. În acelaşi an, mai erau Victor Munteanu de la Fundaţia „Soros” şi Alex Tureanu, parlamentar în mandatul trecut. Basarabenii erau oameni maturi în atitudine şi comportament”, a spus prof. dr. Tudorel Toader, care în anul universitar 1992-1993 le-a predat lui Vlad Filat şi Alexandru Tănase dreptul penal şi dreptul procesual penal.
Un alt absolvent al Universităţii „A. I. Cuza”, deputatul PD Igor Corman, susţine că cele mai frumoase amintiri ale lui ţin de perioada de studenţie la Iaşi. „În anii ’90 am trecut pentru prima dată Prutul, am fost impresionat de Copou şi de aspectul arhitectonic al universităţii. Îi mulţumesc, în mod deosebit, prof. dr. Ioan Caproşu pentru calitatea studiilor oferite, care mă ajută să percep mai bine lumea din jur şi situaţia politică din Moldova”, a mai spus Corman.
„La Chişinău sunt mai mulţi ieşeni decât în Guvernul României”, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi”, prorectorul Universităţii „A. I. Cuza”, prof. dr. Gheorghe Iacob. Afirmaţia are la bază faptul că la Iaşi au mai studiat viceprim-ministrul Ion Negrei (studii de doctorat la Facultatea de Istorie, 1995-1998), guvernatorul Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu (Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, 1995-1998), şeful Direcţiei administraţia publică locală din cadrul Cancelariei de Stat George Mocanu (Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, 2001-2005, masterat în management financiar-bancar 2006), deputatul PD Igor Corman (Facultatea de Istorie, 1990-1992, doctorat 1992-1994); deputatul PLDM Mihail Şleahtiţchi (doctorat în psihologie socială, 1993-1997).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *