Belarus ar putea deveni avanpostul nuclear al Rusiei
Semnarea documentului este prevăzută pentru următorul consiliu comun al departamentelor de apărare din cele două țări, care va avea loc în următoarele săptămâni. Baza aeriana din Bobruisk va deveni operaționala începând cu ianuarie 2016.
Graba cu care Rusia a decis sa deschida aceasta baza aeriana în Belarus este văzută ca un răspuns la posibila desfășurare în Europa a noilor arme nucleare de catre Pentagon, au declarat pentru „Nezavisimaia Gazeta” (NG) surse militare şi diplomatice.
Potrivit sursei „NG”, la noua baza aeriana va fi desfasurat un regiment de avioane Su-27, precum și un escadron de elicoptere de transport militare Mi-8. Baza va fi pazita de sisteme de rachete antiaeriene S-300V a brigazii 147 de aparare antiaeriană.
Se ştie că Su-27 poate transporta la bord și arme nucleare (focoase). Cu toate acestea, este puțin probabil ca acestea vor fi aduse în Belarus din 2016, din cauza tratatului de neproliferare nucleară.
Însă probabilitatea plasarii de arme nucleare rusesti în Belarus nu trebuie fi exclusă, pentru ca Rusia poate oricand acuza formal NATO sau SUA ca incalca tratatul de neproliferare nucleara. Recent, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a atras atenția asupra faptului că în Europa rămân desfășurate arme nucleare tactice ale SUA, pe care Pentagonul intenționează să le modernizeze.
Se pare că pentru a calma opinia publică din Europa și SUA, ieri, oficialii americani au negat informațiile postului de televiziune german ZDF privind desfășurarea în acest an, la bazele sale din Europa, de noi focoase nucleare americane.
„Producția de serie a B61-12 (cu nou tip de focoase nucleare) nu va începe mai devreme de anul fiscal 2020”. „Informatiile privind desfășurarea acestor arme în Europa, la sfârșitul anului calendaristic curent, sunt inexacte” – a declarat Shelley Laver, adjunctul sefului serviciului de presă al Administrației Naționale de Securitate Nucleară din SUA.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că „acest lucru ar putea duce la o încălcare a echilibrului strategic în Europa, și, prin urmare, desigur, va fi nevoie ca Rusia să ia contramasuri, măsuri de contracarare pentru a restabili paritatea.” Ce fel de măsuri specifice se vor lua, Peskov nu a spus.
Explicatia a venit de la politicieni si mass-media de propaganda din Rusia. Citand declarații din surse militare şi diplomatice, ziarele din Rusia au scris ca Mosocva ar putea desfășura rachete tactice „Iskander-M” în regiunea Kaliningrad, ca răspuns la noile bombe nucleare americane din Germania. Președintele Comitetului Consiliului Federației pe Apărare și Securitate, Viktor Ozerov, a spus că „desfășurarea de noi arme nucleare în Germania de Vest ar putea împinge Rusia să se retragă din Tratatul privind rachete de raza medie si scurta”.Iskander
Printre potențialele contramăsuri ale Rusiei este si formarea bazei aeriene ruse în Belarus. După cum se știe, până în 1994, la aeroportul militar din Bobruisk a fost desfășurat Regimentul 200 Brest de bombardiere. La data de 1 ianuarie 1991 acesta avea operaționale aproximativ 20 de bombardiere strategice Tu-22m3, capabile să transporte arme nucleare. În acel an aeroportul avea capabilitati de stocare a focoaselor nucleare: la mijlocul anilor 1950 ai secolului trecut aici au fost aduse 9 bombe cu hidrogen, iar la sfârșitul anilor ’80 – aproximativ 200 de focoase nucleare pentru rachete de croazieră. Tu-22M3 și focoasele nucleare au fost retrase în Rusia, dar depozitele nucleare, potrivit presei locale, sunt în continuare gata de funcționare.
Sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!