Internațional

Belarus înarmează Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a fi pregătit în caz de conflict armat. Minskul a discutat cu mercenarii Wagner despre „amenințările” de la granițe

Ministerul belarus pentru situaţii de urgenţă finalizează înarmarea şi pregătirea militară a personalului său pentru a fi pregătit să ajute ministerele apărării şi internelor în cazul unui conflict armat, a declarat luni şeful ministerului pentru situaţii de urgenţă, relatează G4media.

Ministrul pentru situaţii de urgenţă, Vadim Sinyavsky, a declarat pentru televiziunea de stat Belarus 1 că angajaţii vor fi pregătiţi să ajute ministerele „în cazul unui conflict armat sau al unor revolte în care trebuie să fie implicat un număr semnificativ de personal”.

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat la începutul acestui an că doreşte ca „fiecare om – şi nu numai un om” să fie capabil să mânuiască cel puţin arme pentru a răspunde la un act de agresiune.

Deşi nu şi-a trimis propriile trupe în Ucraina, Lukaşenko a permis Moscovei să folosească teritoriul belarus pentru a lansa invazia sa la scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022.

De atunci, Belarus şi Rusia au desfăşurat mai multe exerciţii militare comune de antrenament, iar în iunie Lukaşenko a permis ca ţara sa să fie folosită ca bază pentru armele nucleare ale Moscovei, o acţiune condamnată pe scară largă de Occident.

Minskul a discutat cu grupul paramilitar Wagner despre ”ameninţările” de la graniţe

Autorităţile din Belarus au declarat luni că au discutat cu grupul paramilitar Wagner, aflat în exil în această ţară după rebeliunea eşuată din Rusia, despre „ameninţările şi provocările” de la graniţele cu Ucraina şi Polonia, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministrul de Interne din Belarus Ivan Kubrakov s-a întâlnit cu comandanţi ai grupului Wagner la un centru de instruire şi a elaborat cu aceştia „un plan de acţiune clar” pentru antrenarea forţelor de la Minsk de către paramilitarii ruşi.

„Având în vedere situaţia dificilă din apropierea graniţelor republicii, este deosebit de important să fim pregătiţi să răspundem eventualelor provocări şi ameninţări”, a adăugat el, potrivit unui comunicat.

Ministrul belarus a salutat „experienţa practică” a luptătorilor Wagner, care au participat în mod deosebit, luni de zile, la lupta pentru capturarea oraşului Bahmut, estul Ucrainei.

De asemenea, Belarusul acuză în mod constant Polonia de provocări la graniţa lor comună. Varşovia consideră că prezenţa grupării Wagner în Belarus constituie o „ameninţare potenţială” pentru ţările vecine şi şi-a anunţat intenţia de a-şi consolida flancul estic.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit duminica trecută, la Sankt Petersburg, pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, ocazie cu care a afirmat că contraofensiva ucraineană în curs pentru respingerea forţelor ruse a ‘eşuat’, notează AFP şi Reuters, citând agenţiile de presă ruse.

Lukaşenko i-a dat asigurări lui Putin că îi va „păstra” pe membrii Wagner în centrul Belarusului, şi că Minskul „controlează” situaţia, la câteva săptămâni după sosirea acestor luptători după rebeliunea eşuată în Rusia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *