Internațional

Berlinul pare că şi-a terminat porţia de bunătate manifestată faţă de refugiaţi: Vrea să-i deporteze

"Afganistanul este pe locul al ÎI-lea în topul ţărilor de origine a refugiaţilor primiţi luna această şi în cursul acestui an, ceea ce se dovedeşte inacceptabil. Avem un acord cu guvernul afgan prin care nu permitem acest lucru", a declarat ministrul german, citat de agenţia Focus.

Selecţie dura

Guvernul de Berlin pare să deţină informaţii privind un val de sute de mii de refugiaţi afgani care deja se îndreaptă spre Europa şi face orice îi stă în putinţă pentru a descuraja o accentuare a crizei refugiaţilor.

Oficialii germani ar putea recurge la deportarea refugiaţilor din Afganistan în încercarea de a ţine criză refugiaţilor sub control, anunţă şi ziarul britanic The Telegraph.

Anunţul vine la doar două săptămâni după ce Berlinul a declarat că a decis să menţină trupele proprii în Afganistan că urmare a deteriorării securităţii în zona.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi consideră că, anul acesta, 124.000 de imigranţi afgani au ajuns în Europa, de două ori mai mulţi decât cei înregistraţi în 2014.

În prezent, oficialităţile statelor confruntate cu avalanşă necontenită a refugiaţilor şi inspectorii Naţiunilor Unite estimează că 1 din 4 refugiaţi este de origine afgană.

Berlinul crede că printre afgani se ascund destul de mulţi imigranţi economici, urmând să îi trieze pe cei veniţi din regiunile de conflict de cei plecaţi din regiuni în care forţele talibane nu au ajuns să atace, aşa cum ar fi capitală Kabul.

Aceştia din urmă ar urmă să fie deportaţi acasă. Deja procentul afganilor cărora Berlinul le-a respins dosarul de azil se apropie de 50%.

Recompense pentru colaboraţionişti

În acelaşi timp, Germania speră să ajungă la un acord între UE şi Afganistan pentru reîntoarcerea în siguranţă a persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile legale de acordare a vizei de azilant.

În Afganistan, multe dintre zonele controlate de forţele guvernamentale sunt considerate sigure de către guvernele occidentale, populaţia din aceste regiuni neindeplinind criteriile de refugiaţi de război.

În cazul în care oficialii de la Kabul şi Bruxelles nu vor cădea de acord în privinţa repatrierii imigranţilor afgani, Berlinul vrea să negocieze un acord bilateral separat.

Surse guvernamentale de la Berlin au dat asigurări că aceste măsuri nu îi vor viza pe refugiaţii afgani care vin din zonele ocupate de talibani şi nici pe cei care au colaborat cu trupele coaliţiei internaţionale.

Până acum, în Germania sunt 7000 de imigranţi afgani cărora li s-au respins dosarele cu cereri de azil. Acestora nu li s-a acordat nici dreptul la muncă în Germania.

Necazuri pentru Merkel

Decizia luată de colegii de cabinet ai Angelei Merkel stârneşte nemulţumire în rândul aliaţilor de guvernare.

Pentru social-democraţi măsură pe care Berlinul vrea să o adopte pare nesigură.

"Suntem de acord să recurgem la deportări numai dacă guvernul poate garanta că viaţă sau integritatea corporală acestor persoane nu este pusă în pericol odată ce sunt repatriate", a punctat Ralf Jager, ministrul de interne în cadrul guvernului regional din Westfalia de Nord.

Până acum, Guvernul de la Kabul a refuzat în mai multe rânduri să primească imigranţii deportaţi din Europa, blocând intrarea acestora în ţară şi trimiţându-i înapoi în UE.

În acelaşi timp, zonele considerate sigure din Afganistan se confruntă cu atacuri tot mai frecvente din partea insurgenţilor talibani fapt care face dificilă luarea unei decizii în privinţa imigranţilor afgani.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *