Sănătate

Bisăptămânal de consultaţii gratuite la medicul oncolog

În fiecare an, peste trei milioane de europeni sunt diagnosticaţi cu cancer, cel mai frecvent fiind întâlnit cancerul de sân, colorectal sau la plămâni. La noi cancerul este pe locul 12 în structura maladiilor, dar mortalitatea în urma cancerului se află pe locul doi, iar invaliditatea prin cancer – pe locul 3. Numărul bolnavilor primari cu cancer, luaţi la evidenţă în 2010 a fost destul de mare – 7.852 de bolnavi.

Statistica medicală constată că în 2010 în structura morbidităţii oncologice pe primul loc s-a plasat cancerul colorectal – 12,8%, urmat de cancerul pulmonar, numărul celor care suferă de această boală fiind de 10,6%, iar pe locul trei, cu 10,4%, este plasat cancerul glandei mamare, cancerul pielii – pe locul patru, cu 8,8%, iar cel al stomacului – pe locul cinci, cu 6,1%.

Bărbaţii au fost afectaţi mai frecvent de cancerul pulmonar, cancerul colorectal şi cancerul la cap sau gât. La femei au prevalat tumorile maligne ale sânului, colorectale şi cancerul colului uterin.

Medicii subliniază că cea mai eficientă abordare a problemei este prevenirea şi controlul cancerului, prin informarea şi educarea populaţiei. Depistarea precoce a pacienţilor cu cancer favorizează diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea bolnavilor oncologici.

Conform estimărilor OMS, cel puţin o treime din toate cazurile de cancer puteau fi prevenite, iar prevenirea este cea mai rentabilă strategie, pe termen lung, pentru controlul cancerului. Prevenirea bolii este posibilă prin modificarea sau evitarea factorilor de risc esenţiali, precum fumatul, supraponderabilitatea, consumul redus de fructe şi legume, lipsa de activitate fizică, consumul abuziv de alcool, expunerea la substanţe chimice şi radiaţii ionizante.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *