(BLOG) Teama de necunoscutul European
Când spui cuvântul război, primul lucru ce îți vine în minte sunt armele, soldații, avioanele etc. or noi (cei din sec. XXI), asistăm la un alt tip de război, cel INFORMAȚIONAL. Acest lucru se datorează faptului că marea majoritate a populației nu este implicată în a căuta răspunsurile de sine stătător la întrebările pe care și le pune.
Toți sunt devoratori ai informației pe care ne-o pun pe tavă marii proprietari de trusturi Media, iar unde sunt bani mulți, și interesele sunt mari. Or, „trendul” respectiv, nu a putut ocoli R. Moldova. Odată cu parafarea acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, și ca rezultat, abolirea regimului de vize, prin mass-media, și nu doar, au început să circule fel de fel de zvonuri, păreri, opinii, vis-a-vis de efectul zdrobitor care ne pândește odată cu semnarea Acordului de Asociere în 27 iunie 2014. Și, evident, mulți dintre concetățenii noștri devin victime ale unor astfel de manipulări.
N u voi încerca să lupt cu marii atotștiutori ai politicii și doctrinelor economice, care încearcă să ne demonstreze că, devenind Membru Asociat cu Uniunea Europeană, Moldova va cădea într-o beznă economică, va deveni victima globalizării, își va pierde identitatea și aspirațiile culturale. Este evident că cel mai bun contraargument pentru promotorii unor astfel de idei sunt lucrurile concrete ce ar demonstra contrariul.
De mult voiam să scriu despre un sector, care mi se pare destul de important pentru R. Moldova (sectorul energetic), și despre efectele benefice pe care acest sector le resimte datorită Programelor și Proiectelor finanțate de UE.
Astfel:
– Doar pentru domeniul de Generare a energie/surse regenerabile au fost debursate 36,022,047 Euro.
– Fondul pentru Eficiență Energetică a început finanțarea proiectelor în domeniul Eficienței energetice și valorificarea surselor de Energie Regenerabilă (cu un bugetul total de aprox. 30 mln Euro pentru anii 2012-2015).
– În toate raionale din Moldova exista cel puțin o instituție publică,care este dotată cu cel puțin un cazan pe biomasă (http://biomasa.md/map-map-2/),
– În scurt timp va începe construcția gazoductului Ungheni-Chișinău (130km) în valoare de 70 mln Euro, proiect ce va asigura securitatea energetică (parțială) de importurile din Rusia,
– Reabilitarea sistemului de încălzire centralizată în Bălți (10 mln Euro) este la etapa de inițiere.
Aceste lucruri nu trebuie sa ne lase indiferenți. Nu înțeleg de ce, informația dată nu este diseminată de către toți cei care sunt implicați în proiectele date, de ce mass-media nu le evidențiază, de ce nu explică oamenilor că efectele benefice nu se vor simți doar în viitorul îndepărtat, dar ele deja sunt???
Și, dacă nu vine muntele la Mahomed vine Mahomed la munte. Recent, Delegația Uniunii Europene din Moldova, a finanțat crearea unui portal ce ar permite publicului larg să facă cunoștință, atât cu proiectele ce au fost finanțate de către UE și Donatorii străini, cât și cele în derulare (http://public.amp.gov.md/). Proiectele respective vizează finanțări în toate sectoarele a economiei, a mediului cultural și științific, sport etc. Este un portal ce permite identificarea amplasării geografice a proiectelor date (http://amp.gov.md/esrigis/mainmap.do?reset=true&language=ro). În aceeași ordine de idei, menționez în cunoștință de cauză, că existența unei astfel de surse este extrem de importantă, deoarece publicul larg trebuie să fie informat și să fie la curent despre posibilitățile pe care le oferă UE. Multe din proiectele ce sunt în derulare au o mare componentă de grant, de care pot beneficia, atît instituțiile din sectorul public cît și cele din sectorul privat.
Într-un final de idei, nu vă fie frică de ceva necunoscut, informați-vă, cercetați și faceți-vă concluziile proprii. Nu vă luați dus de val și aveți încredere în propriile opinii.
P.S. În perioada 23-27 iunie, va avea loc prima ediție a (Energy Efficiency Week) eveniment ce se va petrece în toată Europa. Veniți, întrebați, cercetați și Vă veți convinge singuri, că Asocierea cu UE nu e un mit iluzoriu, ci o realitate promițătoare.
Sursa: tanchistiiinvizibili.wordpress.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!