(Blogpost) DEZASTRU pe piața bursieră din Moldova
În doar patru luni, leul moldovenesc s-a PRĂBUȘIT față de principalele valute de referință: dolarul american și euro. Astfel, leul a pierdut 12.5% față de USD și 5.7% față de moneda unică europeană. Aceasta se datorează în principal fluctuațiilor de pe piețele internaționale, unde prețul unui baril de petrol a coborât sub pragul psihologic de 63 USD (echivalentul în ani a vârstei lui Vladimir Putin).
Moldova este afectată direct de acest fenomen deoarece fiecare dolar sub cotația de 100 USD pentru un baril de petrol aduce pagube directe bugetului statului în valoare de 25 milioane USD. Astfel, la moment, estimăm că bugetul statului a PIERDUT deja un MILIARD de USD. Pentru a putea achita pensiile, Banca Centrală Moldovenească a devalorizat intenționat leul, pentru a putea plăti și pensiile, și salariile pentru bugetari.
Noul prim-ministru al Republicii Moldova a făcut o conferință de presă și a declarat că nu este motiv de panică pe piața valutară și a îndemnat cetățenii să țină economiile în lei, deoarece și el face la fel.
Economiștii sunt panicați deoarece indicele bursier principal al Republicii Moldova, MOLIND500 – ce însumează capitalizarea celor mai mari 500 companii industriale din Republica Moldova – a ajuns la un nivel de 2014 unități, în scădere cu 13% timp de o lună și 66.6% timp de un an. Industria petrolieră este în derivă, deoarece costul producerii unui baril de petrol la rafinăriile din Vulcănești și Crihana Veche este de circa 55 USD, făcând profitabilitatea extragerii lui extrem de redusă. În același timp, investitorii mari autohtoni sunt sceptici privind investirea a 500 mil USD în noile zăcăminte de petrol identificate în raionul Telenești și, probabil, vor amâna investițiile pentru altă perioadă.
Investitorii mici din Moldova se orientează în prezent spre piața rusă, unde rubla este în scădere liberă față de leu moldovenesc, astfel cei care au reușit să schimbe 100 de ruble în lei, în august 2014, acum îi pot schimba înapoi pe 132 de ruble. Pentru a exclude această speculație, Banca Centrală Moldovenească va devaloriza leul pentru a ajunge la cursul de 38 de bani pentru rubla rusească. În acest caz, cursul de schimb va ajunge la 20 lei pentru un USD și la 25 lei pentru un euro.
Acest fapt va ajuta moldovenii să facă mai ușor calcule, doarece cu 100 lei vor putea cumpăra 5 dolari sau 4 euro.
Prețul la pâine va rămâne același, iar leul slab va stimula exporturile, ceea ar trebui să ducă la o creștere economică de 7.9% pentru anul următor. Scăderea puterii de cumpărare a cetățenilor va fi compensate cu rezultate macroeconomice frumoase.
P.S.: Acest articol reprezintă o ABERAȚIE totală, deoarece noi n-avem indice bursier, n-avem 500 mari companii industriale, n-avem investitori mari autohtoni, nu există „Banca Centrală Moldovenească”, noțiunea „bugetul statului” și nici petrol nu extragem în așa cantități ca să afecteze bugetul, iar bugetul nu depinde de cotația barilului de petrol în mod direct. Deși unele chestii sunt adevărate, tot articolul în ansamblu trebuie privit ca un PAMFLET.
Sursa: bologan.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!