BM va oferi Moldovei un credit de 10 mln de dolari pentru agricultura
„Banca Mondială oferă fermierilor suport în direcția modernizării lor, deoarece mulți moldoveni depind de agricultură pentru crearea locurilor de muncă și valută străină. Acest proiect va oferi sprijin oamenilor din zonele rurale în obținerea locurilor de muncă, chiar și într-o perioadă economică dificilă”, a menţionat Alexander Kremer, manager de țară al BM pentru Republica Moldova.
Moldova are un potențial agricol incontestabil și numeroase evaluări sectoriale explică potențialul agronomic sporit în baza unor caracteristici geografice favorabile: soluri bogate, climă moderată, topografie și tradiție agricolă. Potențialul de piață inerent ca urmare a proximității imediate a Moldovei la Uniunea Europeană, una dintre cele mai mari și cele mai performante piețe alimentare din lume, împreună cu Acordul aprofundat și cuprinzător de liber schimb semnat recent, care a generat noi și interesante oportunități de diversificare a piețelor pentru exporturile agroalimentare.
A doua finanțare adițională în cadrul proiectului Agricultura competitivă complementează și consolidează rezultatele celor două proiecte anterioare – proiectul Agricultura competitivă și Prima finanțare adițională pentru proiectul Agricultura competitivă.
„Implementarea proiectului inițial Agricultura competitivă a oferit o platformă excelentă pentru înțelegerea mai bună a legăturilor interdependente dintre tehnologiile de producție agricolă moderne, cu capital intensiv și lanțurile de marketing agro-alimentar tot mai exigente. Acestea au determinat solicitarea Guvernului Republicii Moldova pentru intensificarea activităților de acces la piețe prin intermediul acestei finanțări adiționale. Proiectul respectiv va oferi suport pentru agricultură și pentru sectorul de producere alimentară al țării, în direcția modernizării și integrării lor pe piețele internaționale”, a declarat Anatol Gobjila, conducătorul echipei proiectului.
De la aderarea Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în anul 1992, peste 1 mlrd USD au fost alocaţi pentru aproximativ 60 de proiecte din țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active, cu un angajament total de 355,5 mln USD. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și de dezvoltare a afacerilor, educație, asistență socială, e-guvernare, sănătate, agricultură, drumuri locale și mediu, și altele.
Portofoliul angajat al Corporației Financiare Internaţionale în Republica Moldova este de 63,6 mln USD (60,2 mln USD neachitate). Portofoliul este compus din 83% de împrumuturi și 17% capital propriu și cvasi-capital propriu. Agenţia de Garantare a Investiţiilor Multilaterale a oferit garanţii în valoare totală de 95 mln USD. Ambele instituţii sînt membre ale Grupului Băncii Mondiale.
MOLDPRES