Internațional

Bolivia: „Aproape două tone” de uraniu au fost descoperite într-un imobil din La Paz

Descoperirea implică „aproape două tone de material utilizat la realizarea armamentului nuclear”, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă ministrul-adjunct de Interne, Jorge Perez, care a condus operaţiunile de evacuare a materialului „radioactiv”.

Acesta „este, după primele indicaţii, de nivel radioactiv înalt, ceea ce vor determina mai exact expertizele care vor fi realizate imediat”, a adăugat acesta.

„O persoană a fost arestată”, conform lui Perez, aparent, proprietarul minereului.
Responsabilul nu a precizat în ce circumstanţe a fost efectuată această descoperire, nici natura minereului sau locul către care a fost evacuat. Autorităţile nu au indicat nici dacă locuitorii din zonă au fost examinaţi medical.

Uraniul a fost descoperit „în saci” de plastic expuşi intemperiilor, la parterul unui imobil din centrul capitalei.
„Suntem surprinşi de (prezenţa) unui material de acest tip, periculos pentru sănătate şi în asemenea cantităţi în centrul La Paz”, a continuat ministrul-adjunct.

Conform acestuia, uraniul „ar putea proveni din Brazilia sau dintr-o altă ţară vecină şi era probabil în drum spre Chile”, deşi el a solicitat aşteptarea rezultatelor anchetei pentru a determina originea şi destinaţia minereului.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *