Social

Bolnavii fără rinichi au decis să nu mai tacă

Ieri, în faţa Secţiei hemodializă a Spitalului de Urgenţă oamenii se revoltau: „Ne-a ajuns cuţitul la os. Nu mai putem păstra tăcerea”. Deşi le este frică pentru viaţa lor, ei au chemat conducerea spitalului pentru a-i spune toate nemulţumirile. Discuţiile au avut loc în prezenţa presei, chiar dacă, la început, medicii refuzau dialogul de faţă cu jurnaliştii.

Nemulţumirea pacienţilor a fost alimentată de anunţul administraţiei spitalului, potrivit căruia procedurile de dializă vor fi făcute cu dializoare cu capacitate mică de curăţare, fiindcă celelalte se termină deja… Oamenii spun că dializoarele nu sunt folosite în funcţie de necesităţile lor, ci este utilizat un singur tip de dializor, care le înrăutăţeşte starea de sănătate. Ei învinuiesc Ministerul Sănătăţii (MS) că ar fi economisit bani din contul vieţilor lor şi a cumpărat dispozitive „bune de aruncat la gunoi”. Andrei Ulinici susţine că după procedurile cu un astfel de dializor nici nu poate urca trei etaje şi se simte mai rău decât înaintea lor: „Procentul de creatinină în sânge e de şapte ori mai mare decât limita permisă. Oare asta nu vorbeşte despre starea gravă în care mă aflu? Eu n-o să trăiesc mult cu un astfel de dializor”… O altă pacientă este îngrijorată, mai ales că acum face procedurile de hemodializă de două ori pe lună, în loc de 12 ore pe săptămână – indispensabile unui bolnav. „Sunt dependentă de hemodializă de patru ani, dar medicii mi-au spus că îmi sunt de ajuns şi două proceduri”…

Conducerea spitalului a venit la întâlnirea cu pacienţii săi bine pregătită. Aceştia au adus fişele lor cu analizele recente care, spun ei, sunt destul de bune, iar bolnavii nu au motive fondate pentru a se alarma. „Chiar de astăzi (ieri – n.n.) vor fi efectuate analize adăugătoare. Dacă cineva se va simţi rău, va fi supravegheat tot timpul de către medicul specialist. Totuşi, noi considerăm că bolnavii în zadar s-au alarmat, iar acuzaţiile lor sunt lipsite de argumente”, ne-a spus directorul Spitalului de Urgenţă, Gheorghe Ciobanu. Bolnavii au şi aici un răspuns: probele pentru analize au fost luate după ce s-au folosit dializoare bune şi nu s-au făcut niciodată înainte şi după procedură, aşa cum ar fi trebuit să fie, de fapt, pentru a arăta obiectiv starea de lucruri. Totuşi, directorul Gh. Ciobanu recunoaşte că dializoarele mai puternice sunt pe sfârşite, iar acest lucru ar fi rezultatul repartizării dispozitivelor medicale de către MS.

Secţia de hemodializă din cadrul Spitalului de Urgenţă dispune, la moment, de 500 de dializoare cu capacitate mare de curăţare pentru un număr total de 64 de pacienţi, în condiţiile în care toţi trebuie să facă proceduri de trei ori pe săptămână. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *