Actualitate

Boris Johnson forțat să ÎNCHIDĂ Marea Britanie pentru a opri răspândirea rapidă a virusului

După zile întregi de presiuni pentru a lua măsuri mai dure, domnul Johnson a declarat într-un discurs televizat orin care se adresa națiunii că oamenii ar trebui să stea în case, dacă nu au un motiv întemeiat să plece, noile măsuri urmând să dureze trei săptămâni. Aceste măsuri vor aduce Marea Britanie mai îndeaproape cu cele luate în alte țări europene.

Majoritatea magazinelor se vor închide cu efect imediat, doar magazinele „esențiale” cum ar fi magazinele alimentare, farmaciile, benzinăriile, oficiile poștale, magazinele de feronerie și chioșcurile de presă au voie să rămână deschise. Băncile vor avea, de asemenea, voie să își țină ușile deschise.

Printre unitățile care vor închide se număra magazine de haine, saloanele de manichiura/cosmetică, hoteluri, biblioteci, lăcașuri de cult și locurile de joacă din parcuri. Deocamdată parcurile în sine nu vor fi închise.

Lista oficială a magazinelor „esențiale” nu a fost încă publicată oficial, dar este de așteptat ca aceasta să includă și magazinele de conveniență (micile băcănii, magazinele de cartier), cele destinate animalelor de companie și cele de pompe funebre.

Domnul Johnson a declarat țării că numai acele persoane care nu pot lucra de acasă vor putea merge în continuare la locul lor de muncă. Lucrătorii cheie, precum personalul din sănătate, construcții și cei din fabricarea produselor de bază vor fi scutiți de aceste restricții.

Oamenilor li se va permite doar să părăsească locuințele pentru a cumpăra lucrurile esențiale, cum ar fi mâncare, vizite medicale, precum și cei care fac sport zilnic- aici fiind incluși cei care fac jogging sau merg cu bicicleta. Domnul Johnson a spus: „Din această seară trebuie să le dau britanicilor o instrucțiune foarte simplă: trebuie să stea acasă. Dacă nu respectați regulile, poliția le va aplica.

„Niciun premier nu vrea să adopte astfel de măsuri. Știu daunele pe care le produc, dar ele vor recupera viețile oamenilor, afacerile și locurile lor de muncă.
Întâlnirile publice a mai mult de două persoane – fără a include membrii familiei – vor fi interzise iar forțele de poliție care vor fi dislocate vorîmpiedica formarea grupurilor mai mari.

Legislația de urgență, prevăzută să fie adoptată până joi seară va permite aplicarea amenzilor persoanelor care încalcă regulile. Oficialii guvernamentali au spus că inițial amenda va fi de 30 de lire sterline, dar ar putea crește dacă oamenii continuă să încalce regulile.

Martin Hewitt, președintele Consiliului Poliției Naționale, cel care coordonează activitatea forțelor polițienești din Marea Britanie, a declarat că noile măsuri sunt „sensibile” și se bazează pe dovezi științifice. „Lucrăm cu guvernul și alte agenții pentru a analiza modul în care aceste noi reguli pot fi aplicate cel mai eficient”, a spus el.

Poliția metropolitană din Londra a semnalat intenția de a aplica, acolo unde este posibil, controlul restricțiilor, fără a folosi măsuri punitive. Acesta a spus că anticipează că publicul va înțelege și respecta noile restricții.

„Avem relații bune cu comunitățile noastre și vom încuraja respectarea noilor măsuri”, a spus Hewitt. „Dacă vom vedea că cineva încalcă restricțiile, îi vom vorbi, explicându-i respectivului ce restricții au fost impuse și îi vom cere să le respecte pentru a ajuta la prevenirea răspândirii virusului și, în cele din urmă, pentru a salva vieți.”

Dar Ken Marsh, președintele Federației Poliției Metropolitane, care reprezintă ofițerii din Londra, a declarat pentru Sky News că va fi „foarte dificil” să aplice restricțiile, parțial pentru că nu este clar dacă ofițerii vor avea puteri sporite. „Nu știm ce va fi”, a spus el. „Va fi o adevărată provocare”, a spus domnul Marsh, „dar ne vom ocupa de asta, deoarece poliția trebuie să facă față. Aceasta este treaba noastră. ”

Domnul Johnson a rezistat astfel de măsuri draconice timp de zile, dar a fost în sfârșit de acord luni că probele sugerează că o abordare relaxată nu asigura obiectivului guvernului de a reduce contactul social cu 75%.

Unii parlamentari cred că domnul Johnson ar fi putut lua mai devreme aceste măsuri pentru a preveni pierderea de vieți. Jeremy Hunt, fost secretar pentru sănătate, le-a spus parlamentarilor că „s-ar putea să fie prea târziu pentru a evita o situație ca în Italia” – o referire la țara cu cele mai multe decese de coronavirus din Europa.
Domnul Hunt a adăugat: „Dar pentru a avea o șansă, trebuie să aplicăm acum aceste reguli. Este timpul să încetăm să le cerem oamenilor doar să se distanțeze social – trebuie să aplicăm reguli pentru asta. Nu săptămâna aceasta, nu mâine, ci azi. ”

Până în weekendul din 16-17 martie, Marea Britanie a adoptat o strategie mai relaxată despre care consilierii de la Imperial College au avertizat că ar putea să coste 250.000 de vieți; strategia fiind ulterior înlucuită în grabă cu o abordare mai agresivă care vizează limitarea deceselor la 20.000.

Miniștrii, inclusiv secretarul sănătății Matt Hancock și ministrul Michael Gove, au fost cei care au insistat ca domnul Johnson să ia o poziție mult mai dură. Emmanuel Macron, președintele francez, l-a avertizat pe dl Johnson săptămâna trecută că va închide granița cu Marea Britanie, dacă virusul nu va fi ținut sub control.

"Cred că măsurile sunt mai stricte decât și-ar fi dorit premierul", a declarat Stephen Hammond, parlamentar conservator. "El nu are un instinct autoritar, dar cred că alții din cabinet l-au împins să o facă."

Consorțiul britanic al comercianților cu amănuntul a declarat că au înțeles nevoia guvernului de a acționa rapid și eficient pentru a proteja sănătatea publică și a combate coronavirusul.
„Orice retailer care rămâne deschis va urma cele mai recente îndrumări guvernamentale și se va asigura că face tot posibilul pentru a asigura siguranța clienților și a personalului”, a adăugat ea. Consorțiul a solicitat și publicului să ajute prin menținerea practicilor de distanțare socială. „Toți trebuie să fim atenți la nevoile celor din jurul nostru și să respectăm personalul din comerțul cu amănuntul care lucrează non-stop pentru a putea cumpăra mâncare și celealte lucruri esențiale pentru casele noastre.”

Secretarul Externelor, Dominic Raab, a anunțat că toți cetățenii britanici care călătoresc peste hotare ar trebui să se întoarcă imediat acasă.
Ministerul de Externe a declarat că toți turiștii britanici și călătorii scurte – nu și cei care au reședința permanentă în străinătate – ar trebui să se întoarcă „cât timp opțiunile de zbor comerciale sunt încă disponibile”. Domnul Raab a spus: „În cazul în care nu găsiți avion, personalul nostru lucrează permanent pentru a vă oferi sprijin. Dacă sunteți în vacanță în străinătate, e timpul să vă întoarceți acasă acum, cât mai puteți. "

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.