Lumea

Brașovul vrea să fie Capitala Europeană a Culturii în 2021

„Cu siguranță brașovenii anului 2021 vor avea multe lucruri de împărtășit Europei și o viață mult mai plăcută, lansând acest concept și acest slogan, „Europa Corona”. Să fii Corona culturii europene într-un an este ceva extraordinar și România se va mai întâlni cu această șansă doar în anul 2035. Corona este numele sub care a fost atestat documentar pentru prima oară Brașovul, în anul 1235. Este numele începutului Brașovului multicultural, Istoriei și Tradițiilor. Dar poate să fie și un nume pentru viitor, pentru un început de istorie numit „Brașov-Capitală Europeană a Culturii”, a declarat luni, într-o conferință de presă, istoricul Nicolae Pepene, care a redactat dosarul de candidatură, alături de echipa de proiect formată din cinci persoane.

Potrivit acestuia, Corona sau Coroana, tradus din latină, simbolizează, în cultura Europei, "recompensa unei încercări, făgăduință de viață mai bună, accesul la un rang, simbol de consacrare".

„Coroana semnifică onoarea, măreția, bucuria, victoria. Ea răsplătește o cursă spre un țel, fiind semnul manifestării unui succes. În arta profană medievală, Coroana este și atributul Europei", a afirmat Pepene, adăugând că Brașovul este singurul oraș de munte din România care candidează pentru titlul de "Capitală Europeană a Culturii 2021.

„Ținând cont de faptul că foarte mulți constănțeni, bucureșteni, oameni din întreaga țară care aleg Brașovul să-și petreacă vacanțele și le este drag orașul, cred că ne vor vota. Îmi pare rău că nu este un vot din partea cetățenilor României pentru această candidatură pentru că ar avea toate motivele să-și dorească, de anul viitor și poate că din anul 2021, să găsească atunci când vin în Brașov, nu numai o natură primitoare, nu doar ospitalitate bine definită turistic, un oraș curat, sigur, să găsească și un oraș cultural, acea parte care lipsește Brașovului, acea parte de divertisment", a mai afirmat istoricul Nicolae Pepene.

Dosarul de candidatură a fost depus pe 10 octombrie, a fost confirmat de la Ministerul Culturii, urmând să înceapă monitorizarea. În perioada următoare, va fi promovat dosarul de candidatură, strategia culturală a Brașovului până în anul 2030, aprobată în Consiliul local în luna august.

Pe 7 decembrie 2015 se va ști dacă Brașovul se află pe lista scurtă, după ce juriul va evalua candidații, urmând ca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, în calitate de autoritate națională responsabilă de organizarea și gestionarea competiției, să organizeze întâlnirea de preselecție, pentru adoptarea acestei liste.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *