BREAKING. Adunarea Generală a Procurorilor a fost amânată
Procurorii nu și-au ales reprezentanți în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Cu votul a 258 de procurori, Adunarea Generală a Procurorilor a fost amânată la propunerea celor trei procurori care nu au trecut de „pre-vetting”, dar cărora Curtea Supremă de Justiție (CSJ) le-a dat o a doua șansă, transmite Radio Europa Liberă.
Adunarea generală din 23 august este prima din ultimii trei ani. Ultima adunare a avut loc în 2020. În perioada pandemiei procurorii nu s-au putut întruni din cauza restricțiilor. Ulterior, procurorii au așteptat inițierea unui mecanism de evaluare a integrității tuturor candidaților pentru CSP.
„Din 17 procurori înscriși în concurs, șapte au promovat pre-vettingul”.
În premieră pentru R. Moldova, procurorii au trebuit să își justifice averile în fața unei comisii constituite din trei experți moldoveni și trei experți internaționali. În final, din 17 procurori înscriși în concurs, șapte au promovat pre-vettingul.
Conform legii, un loc în CSP este destinat pentru un procuror din cadrul Procuraturii Generale, de unde au fost admiși: Dumitru Obadă, Iuri Lelin și Aliona Nesterov.
Alte patru locuri au fost destinate procurorilor din procuraturile teritoriale. Din partea acestor procuraturi, la concurs au fost admiși procurorii: Mariana Cherpec, Eduard Panea, Elena Roșioru și Olesea Vîrlan.
Din CSP mai fac parte patru reprezentanți ai societății civile, aleși de parlament, guvern, președinție și Academia de Științe. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii este membrul de drept al CSP. Conform ultimelor modificări legislative, mandatul Avocatului Poporului în CSP va înceta la 1 ianuarie 2024, iar mandatul ministrului justiției – la 1 ianuarie 2026.
Fiind definit drept „organul de autoadministrare a procurorilor”, CSP are competențe vaste, de la numirea în funcție a procurorilor la alegerea sau demiterea procurorului general. Noua componență CSP mai urmează să aleagă șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Această funcție este vacantă din toamna anului 2021.
CSP-ul urmează să valideze și rapoartele comisiei vetting. Membrii comisiei respective vor verifica averile și interesele tuturor celor aproximativ 220 de procurori. Cei care vor pica vettingul vor putea fi demiși.