Editorial

„Buhaiul satului”, „limba moldovenească” și „neutralitatea R. Moldova”

Ei, bine, Constituția a fost adoptată. Peste săptămână , pe 29 iulie, se împlinesc 19 ani de la adoptarea Constituției R. Moldova. Din capul locului, această Constituție, în punctele ei esențiale a fost un pas înapoi față de Declarația de independență din 27 august 1992: articolul 13 a fixat denumirea „limba moldovenească”, iar articolul 11 a consfințit „neutralitatea R. Moldova”.

Parlamentul agrarian (comunist-interfrontist) de atunci, rusofil, antiromânesc și antieuropean, pentru a face pe plac Federației Ruse a votat articolul 11 „Republica Moldova, stat neutru”, potrivit căruia (1) „Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă și (2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”.

Acel parlament a crezut, probabil, în sinceritatea Rusiei care promitea că dacă moldovenii vor vota articolul despre neutralitate, ei își vor retrage trupele din regiunea transnistreană. De 19 ani Rusia violează în văzul întregii lumi Constituția R. Moldova. Tot ea, Rusia, continuă să se amestece în afacerile interne ale acestui stat, dictându-i vectorul politic, la cine să adere și la cine nu, se arată îngrijorată de „românizarea” Moldovei și de pericolul înlocuirii „limbii moldovenești” cu limba română ș.a.

De ce Moldova iese atât de greu din „piele de șarpe” a fostului imperiu URSS?

Deși au trecut mai mult de două decenii de la adoptarea Declarației de Independență, tonul în politica R. Moldova îl dau oamenii care au activat în timpul fostului regim – mă refer aici nu numai la „garda veche”: Voronin, Diacov ș.a. care au în sânge frica ori admirația față de ruși. Vorba e că în mulți dintre politicienii moldoveni din „noul val” care se declară proeuropeni (alții chiar și proromâni), dacă îi zgârâi, dai de ruși. Ajungând atât de sus, înfruptându-se din dulceața puterii, aceștia nu se vor bate pentru modificarea articolelor 11 și 13 din Constituția R. Moldova. Ei nu se deosebesc prea mult de agrarienii din parlamentul din 1994-1998. Un reprezentant exponențial al acestui parlament a fost celebrul nea Mitică Moțpan care declara că patriotismul începe de la „buhaiul satului”. Urmașa acestuia, nu mai puțin celebra baba Jenea (Evghenia Ostapciuk) îi soma pe moldovenii să nu uite „de unde iese gazâli” dacă vrem să crească „indicul economic”… Reprezentanții de vârf ai ”noul val” de politicieni, deși sunt mai școliți, se circumscriu aceleeași mentalități și continuă să creadă că țara pe care o conduc nu numai că începe, dar și se termină cu „buhaiul satului”.

Aceștia nu-și vor pune în pericol cariera de dragul modificării articolelor 11 și 13 din Constituție. Dimpotrivă, lor anume „neutralitatea Moldovei” și „limba moldovenească” le garantează aflarea în fruntea țării. 

21.07.2013

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *