Justiție

Cadou de la Kiev? Andronachi a fost „prins” de moldoveni, după ce a fost livrat în vamă de ucraineni

Șefa PA, Veronica Drăgălin, susține un briefing de presă privind reținerea fostului parlamentar Vladimir Andronachi. Cele mai importante declarații:

  • Conform datelor oficiale, acesta a ieșit din țară pe 5 iulie 2021
  • Este învinuit în dosarul Frauda Bancară
  • În iulie 2022, a fost anunțat în căutare internațională prin INTERPOL
  • Ucraina l-a declarat persoană indezirabilă și l-a expulzat din țară
  • Ucraina are o anumită politică față de persoanele cu anumită cetățenie străină
  • Un rol ar putea avea și sancțiunile impuse de SUA lui Plahotniuc, Andronachi fiind un apropiat al acestuia

Vladimir Andronache va fi pus azi oficial sub acuzare pe dosarul “frauda bancară” și va sta în arest cel puțin pentru 30 de zile, conform unei hotărâri anterioare a instanței de judecată care a eliberat mandatul în lipsa acestuia, a anunțat Octavian Iachimovschi, procuror anticorupție.

Astăzi dimineață, pe sensul de intrare în țară prin punctul de trecere a frontierei “Criva- Mamalîga”a fost reținut Vladimir Andronachi. Acesta a fost condus la Procuratura Anticorupție.

Informația a fost făcută publică de Poliția din R. Moldova.

Cine este Vladimir Andronachi

Face parte din cercul oamenilor de încredere ai oligarhului Vladimir Plahotniuc, de care e și legată intrarea lui în politică. Cei doi au figurat împreună și într-un dosar de trafic de arme deschis de procurorii români pe numele lui Victor But, faimosul traficant de arme rus.

A ajuns deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova în 2015, dar, în pofida funcției publice, preferă să se țină departe de ochii presei. După parlamentarele din februarie 2019 intră din nou în legislativ, pe lista națională a democraților.

În trecut a fost manager la diferite companii, inclusiv Nobil Air SRL, firmă controlată de Plahotniuc și care a oferit servicii charter pentru Igor Dodon, oligarhul transnistrean Victor Gușan, dar și Almazbek Atambaev, fostul președinte al Kârgâzstanului.

Conform unei plângeri penale depuse de controversatul bancher Veaceslav Platon la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, Andronachi a fost la un moment dat reprezentantul OTIV Prime Holding, o companie olandeză conectată la Vladimir Plahotniuc care, în 2011, i-a vândut intermediarilor lui Platon o parte din afacerile pe care le deținea în Moldova, printre care un pachet de 27% din acțiunile Victoriabank.

În august 2020, Andronachi părăsește fracțiunea Partidului Democrat și se declară deputat neafiliat. Anunță, însă, că va susține majoritatea parlamentară, formată din Partidul Socialiștilor și PDM. În aceeași zi, democrații au anunțat că l-au exclus pe Vladimir Andronachi din partid.

Își încheie activitatea de deputat după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, la care nu candidează.

În vara lui 2021, RISE Moldova a scris că două companii offshore cu nume similare din paradisul fiscal Belize au încasat un milion de euro din „Miliardul dispărut”. Societățile create pe coasta de est a Americii Centrale erau, la acel moment, controlate de Vladimir Andronachi.

În octombrie 2021, Andronachi a fost pus sub învinuire în dosarul „Fraudei bancare”. Politicianul este cercetat pentru escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat.

Tot atunci, pe numele fostului deputat a fost emis un mandat de arest și anunțat în căutare internațională.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Cum lo arestat asa si o sai dea drumul,la noi an tara deputatii sau fostii deputati procurori,judecatori etc.nu raspund,ei au dreptul sa fure dar de raspun nu,raspunde doar poporu

  2. Organele de drept din RM ne servesc cu cheval, pe cand rechinii continuie sa se scalde ln largul apelor de mare si oceanice.
    Tema cu KROLL s-a inchis, a devenit tabu. S-au cheltuit milioane de $, ban public, pt a fi identificati EROII puscariabil si doar atat. Au mutit cand i-au vazut cine-s MULTSTIMATII ONORABILI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *