Istorie

Calendar ISTORIC: 1861 – Alexandru Ioan Cuza a anunțat că „Înalta Poartă, precum și toate Puterile Garante” au recunoscut Unirea Principatelor

1861 – Alexandru Ioan Cuza a anunțat că „Înalta Poartă, precum și toate Puterile Garante” au recunoscut Unirea Principatelor.

Deseori considerăm momentul dublei alegeri a cui Cuza ca cel în care Unirea Principatelor s-a înfăptuit pe deplin, or uităm că acest moment avea să mai întârzie și că, la rândul său, a fost efectul unei “bătălii” politice și diplomatice, care a fost dusă cu stăruință și destoinicie de cei care au avut răspunderea primilor pași ai statului național într-o Europă care a trebuit “obișnuită” să accepte ființarea unui nou stat, care urma nu peste multă vreme să fie cuprins printre statele independente ale continentului.

Dubla alegere a lui Cuza încălca articolele convenite la Convenția de la Paris din august 1858. Cu toate acestea, cinci din cele șapte puteri suzerane – Anglia, Franța, Rusia, Prusia și Piemontul (Sardinia) – susțineau unirea celor două principate române. Însă Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman – suzeranul Principatelor – se împotriveau acestei uniri; Austria se temea de exarcerbarea sentimentelor naționale ale românilor din Transilvania, iar Imperiul Otoman considera că această unire putea determina începutul luptei pentru independență a popoarelor subjugate.

În 1959, Marile Puteri, inclusiv Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman, au recunoscut Unirea, însă ea a fost condiționată de o uniune personală a lui Alexandru Ioan Cuza, ceea ce însemna că nu era valabilă decât pe timpul vieții sale. De asemenea se cerea menținerea separației politico-administrative. Românii se aflau în fața unei „jumătăți” de unire, dar, cu toate acestea nu s-au lăsat bătuți.

Încă din 1859 apare un singur ministru de externe pentru ambele Principate, în persoana lui Vasile Alecsandri, iar din 1860 avem un singur ministru de război care s-a ocupat cu unificarea totală a celor două armate – începând de la uniforme și până la comandamentul unic. De asemenea, s-a realizat o unificare a poștelor și a vămilor, instituțiile au renunțat la intermedierea ministerului de externe.

În aprilie 1961, Imperiul Otoman invita marile puteri la o conferință pe tema problemelor pe care Principatele le puneau și în special a Unirii. Tergiversările vor continua și acum, Poarta va cere ca Unirea să rămână temporară – pe timpul vieții lui Cuza – dar să primească și un drept de intervenție în Principate, ceea ce îl va face pe domnitorul român să plănuiască de două ori proclamarea interna a Unirii totale, documentele necesare fiind deja pregătite.

Conferința marilor puteri își va începe lucrările abia septembrie 1861. Negocierile s-au prelungit datorită dorinței Porții de a avea drept de intervenție militară în Principate, iar puterile europene erau conștiente că rezolvarea trebuie găsită cât mai repede, temându-se de eventuale mișcări revoluționare. Într-un final, Turcia va prezenta un firman cu niște prevederi total contradictorii cerințelor diplomației românești, și care însemnau de fapt un mare pas înapoi pentru Unirea Principatelor, cerându-se frontieră între cele două țări, numirea unui guvernator în Moldova și crearea de consilii provinciale. Opoziția puternica a Principatelor a făcut ca marea majoritate a prevederilor restrictive să dispară din firman, iar celelalte fiind minimalizate.

În noiembrie, Costache Negri a trimis firmanul spre țară, iar Cuza a prezentat victoria Principatelor, considerând recunoașterea Unirii ca fiind un succes al poporului român, și nu un dar al marilor puteri.

1917 – A fost inaugurat podul Quebec, la vest de orașul canadian cu același nume, a cărui proiectarea și construcție a durat două decenii. Podul s-a prăbușit de două ori în timpul construcției, în 1907, respectiv în 1916 (foto jos).

1927 – A fost lansat primul film cu Stan și Bran, „Putting Pants on Philip”.

1954 – A murit actrița Maria Ventura (n. 1886).

1967 – Într-un spital din Cape Town, chirurgul sud-african Christian Barnard a efectuat, cu succes, primul transplant de inimă din lume. Beneficiarul transplantului, Louis Washkansky, un bărbat de 53 de ani, va muri 18 zile mai târziu de pneumonie, din cauza sistemului imunitar slăbit.

1971 – Armata pakistaneză a atacat India, declanşând Războiul Indo-Pakistanez din 1971.

1973 – Sonda Pioneer 10 a trimis înapoi pe Terra prima imagine de aproape a planetei Jupiter.

1976 – Cântărețul jamaican Bob Marley a fost împușcat de două de una atacator necunoscut. În ciuda rănilor suferite, a susținut un concert două zile mai târziu.

1979 – Ayatollahul Ruhollah Khomeini a devenit primul Lider Suprem al Iranului.

1991 – A murit filosoful Petre Ţuțea (n. 1902). 

historia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *