Istorie

Calendar ISTORIC: 1989 – 96 de fani ai FC Liverpool au MURIT într-o busculadă pe stadionul Hillsborough

1452 – S-a născut pictorul, sculptorul, inginerul și arhitectul italian Leonardo da Vinci (d. 1519)

1558 – A murit Roxelana, soția sultanului Soliman Magnificul (n.1506).

1684 – S-a născut țarina Ecaterina I a Rusiei (d. 1727).

1762 – Prin decret imperial, semnat de împărăteasa Maria Terezia, au fost înființate regimentele grănicerești românești: I la Orlat și II la Năsăud.

1764 – A murit Madame de Pompadour, metresa regelui Ludovic al XV-lea al Franței (n. 1721).

1865 – Președintele american Abraham Lincoln a murit, după ce a fost împușcat în seara precedentă de actorul John Wilkes Booth. Vicepreședintele Andrew Johnson a devenit președinte la moartea lui Lincoln.

1912 – Vasul britanic de pasageri Titanic s-a scufundat în Atlanticul de Nord, la ora 2:20, la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflați la bord, numai 770 vor supraviețui.

1918 – Bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.

1938 – S-a născut actrița italiană Claudia Cardinale.

1941 – Generalul american Douglas MacArthur a fost numit comandant al forțelor aliate în Pacific.

1944 – Al doilea mare bombardament anglo-american asupra Bucureștiului. Universitatea a fost distrusă parțial.

1980 – A murit scriitorul francez Jean-Paul Sartre (n. 1905).

1989 – Tragedia de pe Hillsborough: 96 de fani ai FC Liverpool au murit într-o busculadă pe stadionul Hillsborough.

Tragedia de pe Hillsborough este un incident ce a avut loc pe 15 aprilie 1989 pe Stadionul Hillsborough în Sheffield, Anglia, la un meci din semifinalele Cupei Angliei dintre FC Liverpool și Nottingham Forest FC, când o busculadă a cauzat decesul a 96 de oameni și rănirea a peste 700 de persoane. Ulterior, s-a descoperit că principala vină pentru producerea incidentului a aparținut poliției, care a permis accesul unui număr prea mare de oameni în stadion. Incidentul rămâne până astăzi cea mai mare tragedie din fotbalul european și una din cele mai mari din fotbalul mondial.

În 2016, după 27 de ani de la eveniment, familiile celor 96 de fani Liverpool striviţi şi ucişi în timpul evenimentelor, au primit verdictul final. Justiţia din Anglia a decis că vina pentru incident aparţine poliţiei, care a permis accesul unui număr prea mare de fani în stadion. Timp de 27 de ani, forţele de ordine au refuzat să-şi asume vreo responsabilitate şi au arătat întotdeauna cu degetul spre fani. Pe lângă cele 96 de persoane ucise, alte 766 au fost rănite.

La momentul producerii tragediei, seminifinalele Cupei Angliei se disputau pe teren neutru. În 1989, Football Association a selectat Hillsborough (terenul clubului de fotbal Sheffield Wednesday) în vederea disputării meciului dintre FC Liverpool și Nottingham Forest. Conform regulilor, fanilor celor două echipe le-au fost acordate spații complet separate pe stadion. Fanilor formației Liverpool le-a fost alocată peluza Leppings Lane.

Intrarea în peluza respectivă se putea realiza doar trecând de niște turnicheți vechi și uzați, iar restricția în mișcare rezultată de aici a condus la apariția unei busculade periculoase în afara stadionului, înainte de startul partidei. În încercarea de a ușura presiunea dinafară, superintendentul șef David Duckenfield, care era ofițerul de poliție responsabil de buna desfășurare a meciului, a ordonat deschiderea unei porți folosită în mod normal numai pentru ieșirea din stadion.

Poarta respectivă ducea la un tunel marcat cu însemnul „locuri în picioare”, ce conducea direct către două țarcuri aflate în centrul peluzei, deja supraaglomerate. În anii precedenți, tunelul fusese închis de poliție când cele două secțiuni centrale se umpleau;în cazul tragediei de pe Hillsborough, acest lucru nu s-a întâmplat.Ca rezultat, sute de oameni au fost împinși unii în ceilalți și către gard de presiunea enormă a mulțimii din spate. Oamenii care intrau nu erau conștienți de problemele de la gard;în alte ocazii, exista cineva la intrarea în tunel care supraveghea țarcurile centrale și redirecționa fanii către țarcurile laterale atunci când cele centrale se umpleau, însă în timpul tragediei de la Hillsborough acest lucru nu s-a întâmplat, din motive neclare.

Fluxul de suporteri rezultat a cauzat o aglomerație puternică, unii fani urcându-se pe gardurile ce mărgineau peluza sau fiind ridicați în partea de sus a peluzei de către alți fani pentru a scăpa de înghesuială. La câteva momente după startul partidei, una dintre barierele ridicate cu scopul de a preveni busculadele a cedat, și fanii au început să cadă unii peste alții. Meciul a fost oprit după șase minute de joc.O parte dintre suporteri chiar au încercat să atragă atenția jucătorilor și a portarului echipei Liverpool de gravitatea situației pentru a opri meciul.

Acest lucru s-a și întâmplat pentru că deja destul de mulți suporteri care escaladaseră gardul erau deja în teren. Poliția a încercat să stopeze înaintarea suporterilor pe teren și mai puțin să ajute pe cineva. Cei prinși în busculadă erau atât de îngrămădiți în țarcuri, încât multe victime au murit de asfixie prin comprimare în timp ce stăteau în picioare.

Mulțimea de pe terasa Leppings Lane s-a împrăștiat în cele din urmă pe teren, unde se găseau suporterii răniți și traumatizați care reușiseră să scape mai înainte. Poliția, organizatorii și membrii serviciului de ambulanță St. John au fost complet depășiți de situație. Mulți fani care scăpaseră teferi au acordat asistență răniților. Șeful poliției din South Yorkshire, John Nesbit, i-a dat ulterior de înțeles parlamentarului Michael Shersby că lăsarea operațiunilor de salvare în seama fanilor a fost o mișcare deliberată. Tot el a declarat la o conferință Police Federation: „I-am lăsat pe fani să ajute ca să nu își verse frustrarea pe poliție.”

Este tragic că pe parcursul desfășurării tragediei, unii polițiști au format un cordon pe teren pentru a-i împiedica pe suporterii Liverpool să ajungă la fanii echipei adverse în loc să ofere ajutor. Suporterii au rupt panouri publicitare pentru a ajuta la transportul răniților, iar serviciile de urgență au fost chemate pentru a asista victimele. Unii suporteri au încercat să spargă cordonul pentru a transporta răniții la ambulanțele care așteptau în afara stadionului, însă au fost siliți să se întoarcă înapoi. Forțele de ordine au permis accesul în stadion unei singure ambulanțe din cele 44 sosite la fața locului. Din acest motiv din cei 96 de oameni decedați, doar 14 au ajuns la spital.

La locul tragediei au murit 93 de persoane. Alți doi oameni au decedat peste câteva ca urmare a traumelor primite. Iar peste patru ani a murit și ultima victimă, care în tot acest răstimp a fost în comă. Peste 700 de oameni au obținut leziuni corporale.

Interesant este faptul că imediat după tragedie raportul poliției incrimina victimele și pe fanii echipei Liverpool pentru cele întâmplate.

1990 – A murit actrița suedeză Greta Garbo (n. 1905).

1998 – A murit dictatorul cambodgian Pol Pot (n. 1928).

2019 – Un incendiu masiv a cuprins Catedrala Notre-Dame din Paris; acoperișul și turla principală s-au prăbușit. 

historia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *