Istorie

Calendar istoric 4-10 noiembrie

4 noiembrie 1854

Moare Anton Pann

Antonie Pantoleon-Petroveanu s-a născut în Bulgaria, la Silven, un târg însemnat așezat la poalele versantului sudic al munților Balcani, Imperiul Otoman, azi Bulgaria și a fost un poet, compozitor de muzică religioasă, profesor, folclorist, literat, publicist, compozitor al muzicii imnului național al României. Prin prescurtarea numelui de familie și românizare va fi numit Anton Pann.

La numai 23 de ani, Anton Pann este numit de mitropolitul Dionisie Lupu în comisia pentru traducerea cântărilor bisericești din grecește în românește, folosindu-se de noua semiologie hrisantică, dovadă că devenise un nume cunoscut în viața muzicii bisericești a epocii.
În activitatea sa de la Episcopie, Anton Pann a avut ca scop principal romanizarea și modernizarea muzicii bisericești, dovadă fiind manuscrisele redactate cu scrisul fin al psaltului, constând în cântări specifice cultului ortodox: polieleuri, axioane, doxologii. În același timp, preda lecții de muzică maicilor de la mănăstirile „Dintr-un Lemn” și „Surupatele.

La 30 iulie 1848, după izbucnirea revoluției, comisarul de propagandă al districtului Vâlcea, Dumitru Zăgănescu raporta ministrului Treburilor din Lăuntrul Țării Românești, cadrul în care fusese sărbătorită revoluția în orașul Râmnicu-Vâlcea și care menționează și participarea lui Anton Pann: „Într-acest pompos constituțiu, aflându-se și dl Anton Pann, profesor de muzică, împreună cu câțiva cântăreți de aceeași profesie, au alcătuit o musică vocală cu nișce versuri prea frumoase puse pe un ton național plin de armonie și triumfal, cu care a ajuns entusiasmul de patrie în inimile tuturor cetățenilor”.

Evenimentul se petrecea joi, 29 iulie 1848, „într-o câmpie înconjurată cu arbori, ce este la marginea cetății”, adică actualul parc Zăvoi, prilej cu care s-a depus jurământul pe Constituție, s-au sfințit steagurile revoluției și s-a cântat „pentru prima dată în Țara Românească”, într-un cadru oficial, după afirmația lui Vasile Roman, viitorul Imn de stat al României, Deșteaptă-te, române!.

Anton Pann a fost cel care a pus pe muzică versurile poeziei „Un răsunet”, scrisă de brașoveanul Andrei Mureșanu prin 1842.

5 noiembrie 1605

Complotul prafului de pușcă

Catolicii din Anglia se simțeau frustrați din cauza intoleranței religioase pe care le-o arătau protestanții și, cu toate eforturile lui Iacob I de a mulțumi pe toată lumea, opiniile alimentau direcții conflictuale. Unii dintre catolici au văzut în violență singura cale de a obține din nou tolerarea religiei lor, deși mulți nu erau de acord.

Un grup restrâns a pus la cale un complot, pentru a-i asasina atât pe rege, cât și pe parlamentari, aruncând în aer clădirea parlamentului în ziua ceremoniei de deschidere, 5 noiembrie 1605.

Complotul a fost descoperit cu doar câteva ore înainte de punerea sa în aplicare, de către Sir Thomas Knyvet, nobil britanic. S-a descoperit că unul dintre conspiratori, Guy Fawkes, ascunsese 43 de butoaie cu praf de pușcă în pivnițele parlamentului. El și ceilalți conspiratori au fost arestați, torturați și executați în chip groaznic. Ca urmare a complotului, atitudinea față de catolici s-a înăsprit.

6 noiembrie 1784

Asaltul nereuşit al Devei

La 6/7 noiembrie 1784 are loc asaltul nereuşit al Devei în timpul răscoalei ţăranilor iobagi din Transilvania. În cadrul acestei lupte, 44 de ţărani sunt luaţi prizonieri şi executaţi. O altă ceată de ţărani distruge curtea din Săvârşin, alta înaintează pe valea Mureşului şi intră în comitatul Sibiului.

7 noiembrie 1917

A izbucnit Revoluția bolșevică din Rusia

Evenimentul istoric cunoscut ca Revoluția din Octombrie sau Revoluția bolșevică, a fost lovitura de stat prin care bolșevicii au preluat puterea cu forța de la guvernul lui Kerenski, și care a inaugurat a doua fază a Revoluției ruse din 1917. Lovitura de stat a fost organizată de bolșevici sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin și este considerată a fi prima revoluție comunistă din secolul al XX-lea, revoluție bazată pe ideile lui Karl Marx.

La 22 octombrie (după calendarul iulian) „Comitetul Revoluționar Militar” condus de Lev Davidovici Troțki a preluat comanda garnizoanei din orașul Petrograd, care atunci era capitala Rusiei, oraș azi numit Sankt-Petersburg.

La 25 octombrie 1917 (după calendarul iulian încă în uz la acea vreme în Rusia, sau 7 noiembrie după calendarul gregorian) grupări militare conduse de liderul bolșevic Vladimir Ilici Lenin au înlăturat de la putere guvernul provizoriu al lui Alexandr Kerenski aproape fără vărsare de sânge. Gărzile Roșii conduse de bolșevici au preluat controlul principalelor puncte din capitală întâmpinând o slabă opoziție. În noaptea de 24-25 octombrie/6-7 noiembrie 1917 a fost ocupat Palatul de Iarnă, reședința țarilor Rusiei.

După ocuparea sediului guvernului, ordinea și organizarea detașamentelor de soldați și muncitori înarmați ai bolșevicilor, s-a volatilizat brusc și durabil, atunci când în pivnițele clădirii a fost descoperită una dintre cele mai vaste rezerve de vechi vinuri de marcă și băuturi alcoolice care existau în lume la acel moment, și care aparținuseră și erau pentru uzul fostului țar. Așa cum se întâmplă adesea în siajul unor rebeliuni reușite, beția generalizată în oraș a degenerat rapid în jaf, distrugeri, violuri și crimă, liderii bolșevici nefiind în stare să readucă ordinea nici măcar cu mitraliera, plutonul de execuție sau celula de pușcărie.

8 noiembrie 1476
Ştefan cel Mare pune stăpânire pe Târgovişte, înlocuind la domnia Munteniei pe Laioltă Basarab cu Vlad Ţepeș

Vlad Țepeș denumit și Vlad Drăculea, a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și 1476.
La 8 noiembrie 1476, Ştefan cel Mare al Moldovei pune stăpânire pe Târgovişte. În locul lui Laioltă Basarab, care fuge spre Dunăre, este instalat Vlad Ţepeş, recucerind tronul pentru a treia oară.

Vlad a fost recunoscut ca prinț al Valahiei, însă s-a bucurat de o perioadă foarte scurtă de domnie. A fost asasinat la sfârșitul lunii decembrie 1476. Corpul său a fost decapitat și capul trimis sultanului, care l-a așezat într-o țeapă, ca dovadă a triumfului asupra lui Vlad Țepeș. S-a emis ipoteza ca „Drăculea“ ar fi fost îngropat la Mănăstirea Snagov, pe o insulă din apropierea Bucureștilor. Examinările recente au arătat că „mormântul“ lui Țepeș de la mănăstire conține doar câteva oase de cal datate din neolitic și nu rămășițele adevărate ale domnului valah. După opinia reputatului istoric Constantin Rezachevici, mormântul acestuia ar fi pe locația Mănăstirii Comana, ctitoria voievodului.


9 noiembrie 1330

Are loc lupta de la Posada

La 9-12 noiembrie 1330 are loc lupta de la Posada, probabil în Loviştea. Oastea ungară care se retrăgea spre Transilvania a fost înfrântă de oastea lui Basarab, care a provocat armatei invadatoare pierderi grele, însăşi viaţa regelui a fost primejduită. Victoria de la Posada a însemnat independenţa Munteniei.

10 noiembrie 1688

S-a terminat tipărirea Bibliei în limba română

Biblia de la București, cunoscută și sub denumirea de Biblia Cantacuzino, a fost prima traducere completă a Bibliei în limba română, fiind publicată la București în 1688.

Scrisă cu caractere chirilice, titlul ei complet era Biblia adecă Dumnezeiasca Scriptură a Vechiului și Noului Testament. Traducerea s-a bazat pe versiunea lui Nicolae Milescu a Septuaginta, revăzută de „oamenii locului”, cu aportul fraților Greceanu Radu și Șerban, fiind tipărită în Țara Românească cu ajutorul principelui Șerban Cantacuzino (1678-1688). Această Biblie a pus o piatră de temelie la dezvoltarea limbii române scrise, pentru mult timp ea fiind Biblia standard folosită de către Biserica Ortodoxă Română. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *